„Kettős érzelmek” Temes megyében a választások után

Ismét lesz városi tanácsosa Temesváron az RMDSZ-nek, a megyei tanácsból viszont újfent kimaradnak. Molnár András, a szövetség Temes megyei elnöke a Maszolnak elmondta, hogy kettős érzelem van benne, hiszen egyfelől sokkal több szavazatot kaptak mint korábban, de mégsem volt elegendő ahhoz, hogy képviseletüket erősítsék a megyében.

Temes megyében az a sajátságos helyzet állt elő az idei helyhatósági választások alkalmával, hogy az RMDSZ Temesváron az Egyesült Temesvár Szövetség (ATU) választási listáján indult, a megyei tanácsba viszont saját, önálló listával szerettek volna bejutni. Előbbivel sikerrel jártak, hiszen a polgármesteri tisztségben újrázó Dominic Fritz pártja, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), továbbá a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Jobboldal Ereje (FD) és a Temes megyei Liberális Párt (PLT) és persze az RMDSZ közös listája az első helyen zárt, Farkas Imre pedig a nyolcadik helyről bejutott a helyi tanácsba.

Temesváron választási szövetséget kötöttek | Fotó: Dominic Fritz Facebook-oldala

A megyei önkormányzatból ugyanakkor ismét kimaradnak. A választást a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) közös listája nyerte meg valamivel több mint 44 százalékkal, az Egyesült Jobboldal és az AUR előtt. Az RMDSZ 4,33 százalékkal a bejutási küszöb alatt maradt. Az Egyesült Jobboldal gyakorlatilag ugyanazok a román országos pártok szerepelnek, mint a temesvári választási összefogásban, hiszen az USR, a PMP és az FD triója alkotják.

Jó eredmény, mégsem volt elég

Molnár András, az RMDSZ Temes megyei elnöke a Maszolnak elmondta, hogy elsősorban az európai parlamenti választások miatt döntöttek úgy, hogy a megyében saját listával próbálnak meg visszajutni a tanácsba. „Attól féltünk, hogy ha mindenhol szövetségben megyünk, veszélyeztetjük azokat a szavazatokat, amelyeket az európai parlamenti választásra be akartunk hozni. Mert borzasztóan fontos volt az EP-választás, ami ügye öt évre szól és magas választási részvételt vártunk. Ezért mindent meg kellett tennünk” – magyarázta. Megjegyezte, a szövetségi lista kapcsán eleinte még azt sem tudták biztosan, hogy az RMDSZ tulipános logója felkerül-e majd választási listán is szereplő emblémára, ezt ugyanis csak később alkudták ki, márpedig azt fontosnak tartották, hogy az összevont választások alkalmával az EP-listán kívül az emberek kezében legyen még egy olyan lista, ahol az RMDSZ önállóan szerepel.

Rámutatott arra is, hogy amikor Temesváron szövetségre léptek, még nem tudhatták, hogy a megyei tanács jelenlegi elnöke, Alin Nica – aki amúgy alulmaradt a koalíciós jelölt, PSD-s Alfred Simonissal szemben a megyei tanácselnöki választáson – távozik a PNL-ből és csatlakozik a jobboldali szövetséghez. „Nélküle nagyon rossz eredménye lett volna ennek a szövetségnek a megyében. A Mentsétek meg Romániát Pártnak (USR) Temesváron és környékén, Újszentesen van csak húzóereje. A helyhatósági választások során Temesvár és Újszentes megvédték a mandátumukat, azon kívül csak két községben van polgármesterük” – magyarázta Molnár, hozzátéve, hogy a megyei listán nem biztos, hogy befutó helyre kerültek volna a választási szövetségben. „Persze ezen már hiába filozofál az ember. Mindenképp úgy gondolom, hogy ahhoz képest, hogy Temes megye magyarságának az aránya 3,30 százalék körül van, a megyei választásokon 4,33 százalékot behozni az egy jó eredmény. Sajnos nem volt elég. Ha kisebb lett volna a részvételi arány valószínűleg meg tudtuk volna szerezni az 5 százalékot” – mondta.

Molnár András | Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala/archív felvétel

Az RMDSZ Temes megyei listájára különben jóval többen szavaztak idén, mint négy évvel ezelőtt. Molnár rá is mutatott, hogy miközben most 12500 körüli az eredményük, legutóbb csak 9900 voksot kaptak, és még nyolc évvel ezelőtt is csak 10600 körül volt a tulipános logóra leadott szavazatok száma. Az ideinél több szavazatot csak 2012-ben kaptak, és akkor is csak kétszázzal többet. „Annak a tükrében, hogy azóta 35 ezerről 21 ezerre csökkent a magyarság száma Temes megyében, ez nem egy rossz eredmény. Emiatt is kettős érzelmeket vált ki belőlünk ez a választás, mert a számok jók, vannak bizonyos sikerek, de az eredmények nem ott vannak, ahol szerettük volna. Szerettük volna, hogy több tanácsosunk legyen, de igazából 1-2-vel lett csak több és egyik polgármester-jelöltünk sem szerzett tisztséget” – mondta.

Vissza a temesvári tanácsba

Temesváron viszont négy év szünet után most visszatérhetnek a döntéshozásba. Farkas Imre már járatos ebben, hiszen 2016–2020 között alpolgármester volt. Ami érdekesség, hogy épp Dominic Fritz „ellensége” Nicolae Robu oldalán vett részt a városvezetésében. Robu most a PSD-PNL jelöltje volt a polgármesteri tisztségre, de elveszítette a választást a regnáló Fritzzel szemben.

„Az együttműködés nem személyekről szól elsősorban, hanem szervezetekről” – szögezte le Molnár. A Temes megyei RMDSZ-en belül a temesvári szervezet elnöke Farkas Imre, neki „dukált” a tanácsosi tisztség, mert például, ha saját listát állítottak volna akkor az alapszabályzat szerint az övé lett volna az első hely. Ennek megfelelően ő volt az első azon a listán is, amelyet átadtak a választási szövetségnek. „Nekik nem volt ezzel semmiféle problémájuk, attól függetlenül, hogy Farkas Imre Nicolae Robuval dolgozott együtt” – mondta Molnár, majd hozzátette: „Azt is kell tudni, hogy négy és fél év alatt azokból az egyezségekből, amelyek akkoriban Robuval köttettek, nagyon kevés dolog jött létre és nem a mi hibánkból. (…) Bár 2016-ban az alpolgármesteri tisztséget sikerült megszerezni, de utána Robu teljesen elzárkózott attól, hogy a mi projektjeinket támogassa. Voltak persze kivételek, de mi most azt várjuk, hogy a következő mandátumban jobb legyen az együttműködés és sokkal több célt el tudjunk érni itt Temesváron.”

Fotó: Dominic Fritz Facebook-oldala

Molnár rámutatott, hogy azért is volt számukra fontos ez a temesvári szövetség, mert a megyeszékhelyen vannak a legfontosabb oktatási intézmények, ott van legtöbb magyar civil szervezet is. „Mi voltunk az egyetlenek az egész országban, akik választási szövetségre engedélyt kaptunk az országos elnökségtől. Pont ezért. Dominic Fritz és köztünk jó a kommunikáció, mi már erről tavaly beszéltünk, folyamatosan tárgyaltunk az együttműködésről és azt láttuk, hogy ha nem mentünk volna bele ebbe a szövetségbe, nem valószínű, hogy saját erőnkből a városi tanácsba bejutottunk volna a mostani adatok szerint” – fűzte hozzá.

A tanácsban nem lesznek viszont többségben. Ahhoz 14 mandátum kellett volna, az ATU pedig 13-at szerzett meg. „Az biztos, hogy az AUR-ral nem fog és nem is tud együttműködni a szövetség, ez nekünk kitételünk volt, amikor megkötöttük a megállapodást. Szerintem megoldást fogunk találni, hogy hogyan legyen többség. Nem szeretnék megelőlegezni dolgokat, de szerintem ki fog alakulni” – mondta az RMDSZ területi vezetője.

Hosszú listával készülnek az új mandátumra

Visszatérve a döntéshozásba, mindenképp szeretnének kiharcolni nagyobb támogatást a magyar oktatási intézményeknek, a színháznak és a kulturális rendezvényeiknek, ugyanakkor bizonyos ingatlanok felújítását is tervezik. Példaként említette azt a nyári mozit, amelyet a magyar színház még Robu idejében, Farkas Imre közbejárásával használatba vett, de azóta sem történt semmi a létesítménnyel. Fel kellene újítani, hogy közösségi térré váljon, magyarázta Molnár. „Elég hosszú a listánk” – ismerte el, hozzátéve, hogy a kétnyelvűségtől kezdve, a magyar személyiségekről elnevezett, de hibásan kiírt utcanevek kijavításán át egészen addig, hogy a temetők és az ott lévő magyar személyiségek sírjai a város örökségévé váljanak, bőven vannak elképzeléseik. „Remélem minél többet sikerül megvalósítani” – mondta Molnár.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?