banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Visszanyerte Margittát az RMDSZ – Alpolgármesterből polgármesterré lép elő Demián Zsolt

A margittai önkormányzat „visszaszerzése” a helyhatósági választások egyik legnagyobb sikerét jelenti a Bihar megyei RMDSZ számára. Mint már írtuk, a jelenlegi alpolgármester, Demián Zsolt győzte le a regnáló városvezetőt, Marcel Emil Sas Adăscălițiit, ugyanakkor a helyi tanácsban is többségbe kerültek az elkövetkezendő négy esztendőre.

A margittai önkormányzat azért is érdekes helyszín a választások szempontjából, mert Marcel Sas és Demián Zsolt között közismerten nem felhőtlen a viszony. Olyannyira nem, hogy a polgármester közel két és fél éven át a hivatal térfigyelő kameráin keresztül figyeltette meg munkatársait, elsősorban az RMDSZ-es alpolgármestert. Erről személyesen soha nem beszélt vele, mint azt akkor a Maszolnak mondta: „karakterbeli összeférhetetlenség” áll fenn kettejük közül. A megfigyeltetés törvényessége kapcsán amúgy azóta is eljárás zajlik, Demián szerint Sas lejárató kampányt akart indítani ellene.

Ilyen körülmények között az sem volt meglepő, hogy az idei helyhatósági választásokat megelőző kampány sem volt békés. Még tettlegességre is volt példa ebben a Bihar megyei kisvárosban. Arról is beszámoltunk már korábban, hogy Marcel Sas négy évvel ezelőtt függetlenként nyerte meg a polgármester-választást, de tavaly visszatért a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), amelynek a Szociáldemokrata Pártban (PSD) tett „kirándulása” előtt is tagja volt.

Fotó: Demián Zsolt és csapata/Facebook

A PNL-s támogatás viszont nem segítette újrázáshoz, Demián Zsolt nyerte az idei helyhatósági választásokat. A választást megnyerő RMSZ-es elöljáró a Maszol megkeresésére elmondta, hogy Sas nem gratulált neki sem személyesen, sem pedig a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben, még a nevét sem említette. Pedig szeptemberig, amíg a hétvégi választás győzteseit beiktatják tisztségükbe, együtt kell dolgozniuk. „Én csak reménykedni tudok abban, hogy felfogta az emberek vágyát és üzenetét. Remélem, hogy visszább vesz azokból a megnyilvánulásokból, elképzelésekből, amit láttunk tőle az elmúlt három és fél évben. Ha nem, akkor még erőteljesebben fogunk harcolni az ellen, amiről úgy érezzük, hogy nem a város lakóinak az érdekeit szolgálja. Úgy, ahogyan azt tettük az elmúlt években is, de most már van a hátunk mögött egy felhatalmazás is erre” – mondta Demián.

A polgármesteri tisztség mellett az RMDSZ helyi tanácsosi listája is az élen zárt a helyhatósági választások alkalmával. Többségben lesznek, a 17-ből kilenc képviselői mandátumot szereztek, amire húsz éve nem volt példa, ecsetelte az RMDSZ-es elöljáró.

Mint közölte, beiktatása után a kampányuk során megfogalmazott terveiket szeretné gyakorlatba ültetni. „Az első és legfontosabb, hogy mi az emberekért és a margittai vállalkozókért dolgozó önkormányzatot akarunk létrehozni. Hangulatban és munkában is” – szögezte le. Azt szeretné, ha a helyi vállalkozók vagy a Margittán vállalkozni kívánó személyek úgy távozzanak az önkormányzattól, hogy az a partnerük. „Nem pedig egy fék vagy egy karó, amelyik mindig beleütközik a küllők közé. Ugyanez érvényes a hétköznapi adófizető polgárokra is. Meg kell értsék az önkormányzati alkalmazottak, hogy a polgármestertől a portásig mindenki azért van ott, hogy az embereknek segítsen, és a problémájukat megoldja. Nem vagyunk mi feljebb semmivel sem, mi közszolgák vagyunk” – jelentette ki Demián.

Ezen túlmenően a hulladékgazdálkodási szerződések újratárgyalását és módosítását célozza, mivelhogy a még regnáló polgármester miatt Bihar megyében a margittaiak fizetnek a legtöbbet a hulladékgazdálkodási cégnek.

Harmadik terve, hogy a termálfürdőt helyreállítsák és beindítsák, mivel a turizmus irányába nagyon komoly lépéseket szeretnének tenni. „Emelett pedig egy csomó olyan kisebb-nagyobb gondok vannak, amelyekkel találkoztunk amikor házról házra jártunk. Itt kéne egy árok, ott kéne egy szociális háznak a tetejét megjavítani. Az ilyen problémákból van nagyon sok, ami külön-külön nem nagy pénz, de összevéve már egy komoly összeg. Ezeket fogjuk prioritizálni és amennyire lehet, minél gyorsabban megoldani” – mondta.

Érdeklődésünkre Demián beszélt arról is, hogy a jelenlegi városvezetőnek nincs olyan uniós pályázata, ami versenytárgyalás alatt állna, vagy néhány hónapon belül elindulna. Vannak pályázatai, amelyek elbírálásra várnak. „Vannak olyanok, amelyek jók, és ezeket tovább fogjuk vinni, de vannak olyanok, amelyek jók lennének, de nem egy Margitta kaliberű városnak” – magyarázta. Utóbbira példaként említette a mobilitási tervet, amelyik amellett, hogy a városnak szükségtelen, még egy nagyon magas, 4 millió eurós önrészt is igényelne. „Azt valamilyen szinten meg fogjuk állítani, viszont van olyan terve, amire mi is azt mondtuk, hogy jó és finanszírozást kersünk rá” – mutatott rá, példaként említve az aquaparkot, amelyhez már elkészült a hatástanulmány és a látványterv is. Ez illeszkedik az RMDSZ margittai célkitűzéseihez is, mert mint Demián mondta: a várost a turizmus irányába szeretnék elvinni, ahhoz pedig „kell egy szép, látványos, sok embert befogadó aquapark”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?