Tárt karokkal fogadták a PNL-ben a munkatársait rendszeresen megfigyelő margittai polgármestert

Csatlakozott a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) Marcel Emil Sas Adăscăliții. A Bihar megyei Margitta eddigi független polgármesterének „leigazolását” aliberális párt Bihar megyei szervezetének elnöke, Ilie Bolojan jelentette be.

Marcel Sas és Ilie Bolojan | Forrás: Ilie Bolojan Facebook-oldala

„Jó helyi irányításra van szükség ahhoz, hogy egy közösség fejlődéséhez ideális körülményeket lehessen teremteni. Ugyanakkor projektjei támogatásához egy polgármesternek stabil többségre is szüksége van a helyi tanácsban. Figyelembe véve a margittai helyzetet, azt, hogy Marcel Sas függetlenként nyert polgármesteri mandátumot és nincs stabil többsége a tanácsban, de eddigi mandátuma során jó volt az együttműködésünk, úgy döntöttünk, politikai vonalon is kiterjesztjük ezt a partnerséget” – fogalmazott a Facebook-oldalán Bolojan, hozzátéve, hogy Sas a párt margitai szervezetének a vezetői tisztségét is átveszi a hónap végén.

Marcel Sas nem most először csatlakozott a PNL-hez, korábban már volt tagja a liberális pártnak. Onnan „szerződött” a szociáldemokratákhoz (PSD), amely színeiben városi tanácsos volt a korábbi mandátumban. A PSD viszont nem őt akarta indítani a helyhatósági választásokon polgármesterjelöltként, ezért kilépett és függetlenként szállt versenybe a tisztségért. Meg is nyerte a választásokat 2020-ban, de csak a PNL támogatásával. Ezzel együtt eredménytelenül próbálta megtörni az RMDSZ és a PSD éveken át tartó együttműködését, mert amikor a PNL-frakció tagjai helyett a PSD-frakcióból jelölt alpolgármestert, a PSD kiállt az RMDSZ jelöltje, Demián Zsolt mellett. Utóbbival azóta sem felhőtlen a kapcsolata.

„Mondhatjuk, hogy polgármestert vásárolt magának a PNL Margittán” – mondta a Maszolnak Demián. Ismeretes, hogy ő az, akit Sas a városháza bejárati kameráin keresztül figyelt meg közel két éven át és bevallottan nem kommunikál vele. Az alpolgármester ugyanakkor felhívta lapunk figyelmét arra, hogy az elöljáró párthoz való csatlakozása semmiben nem befolyásolja majd a helyi tanács tevékenységét. A PNL többség ugyanis így sem valósul meg, az RMDSZ-PSD koalícióval szemben 6 a 10-hez marad az arány. „Azt is tudni kell, hogy a helyi tanács mindig a maximális szavazattal fogadta el a városfejlesztési terveket. A városfejlesztési tervek soha nem voltak veszélyben amiatt, mert a polgármesternek nem volt frakciója a tanácsban” – szögezte le Demián, cáfolva, hogy akadályoztatva lett volna Sas tevékenysége.

A polgármester PNL-s csatlakozását egyébként Bolojan annak kapcsán jelentette be, hogy aláírták azt a szerződést, amelyben a megyei önkormányzat átvette a margittai ipari park kialakítására szánt területeket. Az infrastruktúra kiépítéséhez már kiírták a közbeszerzési eljárást; március 28-ig várják a cégek jelentkezését. A munkálatok ősszel szeretnék elkezdeni, a finanszírozásához pedig európai támogatásra is pályáznak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?