Liberális törvényhozók megszabnák, ki nem használhatja a nevében a „román”, a „nemzeti” és az „intézet” szavakat

Törvénymódosító tervezetet nyújtott be a parlamentbe tizenhat liberális párti szenátor és képviselő a vállalatok cégbírósági bejegyzésére vonatkozóan. A tervezet értelmében csak az állami vállalatok nevében szerepelhetne a „román” (român), a „nemzeti” (naţional), az „intézet” (institut) szó, illetve ezek származékai. Amennyiben a parlament ezt megszavazná, több ezer vagy tízezer jogi személy kényszerülne névváltoztatásra a civil szervezetekről kezdve egészen a vállalkozásokig. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 16 törvényhozója által benyújtott javaslat a Cégbíróság működését szabályozó 2022/265-ös törvény 49-es cikkét módosítaná, kimondva, hogy a Cégbíróságon nem jegyeztethető be olyan vállalat, amelynek nevében a „román” (român), a „nemzeti” (naţional), az „intézet” (institut) szavak valamelyike vagy ezek származékai, illetve a központi vagy helyi hatóságok és intézmények által használt nevekre jellemző szavak vagy kifejezések szerepelnek. Kivételt képeznének a törvény alól a teljes vagy többségi állami tulajdonban lévő vállalatok, illetve azok a helyi vagy megyei érdekeltségű vállalatok, amelyekben a helyi közigazgatási hatóság teljes vagy többségi részvényes.

Illusztráció forrása: Agerpres

A tervezet arról is rendelkezne, hogy a felsorolt kifejezések csak addig maradhatnának az illető vállalat nevében, amíg a vállalat tulajdonosa vagy többségi részvényese a román állam. Ha a vállalatban az állam vagy helyi hatóság részesedése a többségi küszöb alá csökken, a vállalat nevét kötelező 120 napon belül megváltoztatni a kérdéses szavak (román, nemzeti, intézet stb.) kiiktatásával. A rendelkezés figyelmen kívül hagyása a vállalat megszüntetését vonja maga után – áll a javaslatban.

A törvénymódosító tervezet előbb a szenátus elé kerül, döntő házként a képviselőház szavaz majd róla.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?