A PNL továbbra is fenntartja az egységes adókulcsot

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy a liberálisok továbbra is támogatják az egységes adókulcsot, amelynek szerinte a romániai jövedelmeket tekintve még mindig indokolt az alkalmazása.

A PNL országos politikai bürójának ülése után nyilatkozó kormányfő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy voltak-e tárgyalások a koalícióban a munkabérek adóterheinek csökkentésére vonatkozó szociáldemokrata javaslatról.

Fotó: Agerpres

Nicolae Ciucă emlékeztetett arra, hogy a koalícióban tavaly is voltak vitáik a Szociáldemokrata Párttal (PSD) az adótörvénykönyv módosításáról. Úgy fogalmazott: tekintettel a jelenlegi gazdasági helyzetre 'kissé kockázatosnak' tartaná újranyitni ezeket a vitákat, miközben az adótörvénykönyv idei előírásai még nem is fejtették ki a hatásukat.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a PNL továbbra is támogatja az egységes adókulcsot, mert tekintettel a romániai jövedelmek közötti nagy eltérésekre, még mindig indokolt az alkalmazása.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a munkabérek romániai adóterhei a legmagasabbak közé tartoznak Európában. Hozzátette, akkor lehet majd tárgyalni az esetleges csökkentésükről, ha „a munkabérek adóterhei egyensúlyba kerülnek a más jellegű adóintézkedésekkel”.

Kapcsolódók

Kimaradt?