„Kedvezményesen” pályázhatja meg a PNL elnöki tisztségét a kormányfő

Ionuţ Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője kedden kijelentette, hogy mivel a párt alapszabályzata szerint az elnökjelölteknek legkevesebb öt éves párttagsággal kell rendelkezniük, az alakulat végrehajtó bizottsága felmentette Nicolae Ciucă miniszterelnököt e szabály alól, hogy megpályázhassa a pártelnöki tisztséget.

Nicolae Ciucă a legesélyesebb a pártelnöki posztra | Fotó: gov.roA PNL statútuma előírja, hogy „rendkívüli esetekben a végrehajtó bizottság eltekinthet ettől a követelménytől” – mondta a szóvivő. Nicolae Ciucă 2020 októberében lett a PNL tagja, a Ludovic Orban vezette kormányban védelmi miniszter, majd rövid ideig, a 2020 decemberi parlamenti választások után, Orban lemondását követően megbízott miniszterelnök volt, a Florin Cîţu vezette kormányban pedig ismét védelmi miniszterként tevékenykedett. A tavalyi kormányválság után, 2021 novemberében kérte fel őt kormányalakítása Klaus Iohannis államfő.

Florin Cîţu pártelnök szombaton lemondott tisztségéből miután több megyei tagszervezet kérte a menesztését, a PNL ideiglenes vezetését Gheorghe Flutur első alelnök vette át. A párt rendkívüli tisztújító kongresszusát vasárnap délelőtt tartják a parlament épületében, a jelöléseket az elnöki tisztségre szerdán 18 óráig lehet benyújtani.

Kapcsolódók

Kimaradt?