FRISSÍTVE – Borítékolható, hogy Nicolae Ciucă lesz a PNL elnöke, hiszen ő az egyetlen jelölt

FRISSÍTVE: Vasárnap tartja rendkívüli kongresszusát a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amelyen megválasztják az alakulat új elnökét – a tisztségre Nicolae Ciucă kormányfő az egyedüli elnökjelölt.

Ciucă szerdán, a határidő utolsó napján jelentette be indulási szándékát az elnökválasztáson. A PNL végrehajtó bizottsága kedden felmentette Ciucát a szabály alól, amely szerint az elnökjelölteknek legkevesebb öt éves párttagsággal kell rendelkezniük a pártelnöki tisztség megpályázásához. A kormányfő 2020 októberében lépett be a PNL-be. A PNL statútuma szerint „rendkívüli esetekben a végrehajtó bizottság eltekinthet ettől a követelménytől”.Nicolae Ciucă kormányfő, a PNL elnöki tisztségének várományosa | Fotó: Agerpres

Jelölésének benyújtása után Ciucă kijelentette: kollégáival kiértékelték a jelenlegi politikai helyzetet, és úgy döntött, hogy megpályázza a pártelnöki tisztséget. A miniszterelnök az Egységesen egy stabil és erős Romániáért címet viselő indítványt terjesztette párttársai elé, amit reményei szerint a kollégái megszavaznak.

Elmondta: a PNL-nek kormánypártként kötelessége biztosítani az ország stabilitását, hatékonyan kormányozni, ugyanakkor a polgároknak biztonságot nyújtani és megerősíteni a reményt, hogy sikerülni fog leküzdeni a jelenlegi nehézségeket. Hozzátette, a jó kormányzáshoz elengedhetetlen egyrészt a párton belüli harmonikus együttműködés, másrészt pedig a koalíció stabilitása, ami a koalíciós partnerek közötti folyamatos párbeszédet feltételez az ideológiai különbségek miatt felmerülő problémák megoldásáért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ciucă meggyőződése, hogy párttársaival „erős és egységes” csapatot fognak alkotni. Fő célkitűzésének nevezte a PNL megerősítését és a soron következő választások előkészítését. „Ha jól kormányzunk, ha sikerül elérnünk a kormányprogramban megfogalmazott céljainkat, akkor az eredmények is nyilvánvalóak lesznek” – fogalmazott.

A Nemzeti Liberális Párt megyei szervezeteinek péntek este 10 óráig kell mérlegelniük és szavazniuk az indítványról. Liberális források szerint a PNL új végrehajtó bizottságát egy májusi ülésen választja majd meg a párt országos tanácsa.

Florin Cîţu a múlt szombaton jelentette be, hogy lemond a PNL elnöki tisztségéről mivel a megyei tagszervezetek egy része megvonta tőle a bizalmat. Cîţu a múlt szeptembertől vezette a pártot, amikor is a kongresszuson legyőzte az újrázni készülő addigi pártelnököt, Ludovic Orban, aki bírálta a PNL-t, amiért kormányra lépett a Szociáldemokrata Párttal (Orban azóta elhagyta a PNL-t és új pártot alapított a Jobboldal Ereje néven). Az alakulat vezetőtestülete Gheorghe Flutur első alelnököt bízta meg a pártvezetői teendők ideiglenes ellátásával. A párt főtitkári tisztségét pedig Lucian Bode első alelnök vette át ügyvivőként a szintén lemondó Dan Vîlceanutól.

Cîţu semmilyen tisztségre nem jelölteti magát

Florin Cîţu szenátusi elnök pénteken kijelentette, hogy részt vesz a PNL vasárnapi rendkívüli kongresszusán. Szerinte minden résztvevő kénytelen lesz megszavazni az egyetlen elnökjelölt, Nicolae Ciucă miniszterelnök indítványát, különben a liberálisok elnök nélkül maradnak.

„Egyetlen jelölt van, kötelességünk részt venni. Ha nem szavazunk, nem lesz elnökünk, egyetlen indítvány van, mindannyian meg kell szavaznunk. Nem árulom el, hogyan fogok szavazni, azt azonban állítom, hogy szavaznunk kell” – válaszolta Cîţu arra a kérdésre, hogy részt vesz-e a vasárnapi kongresszuson, amelyen a PNL megválasztja új elnökét.

Hozzátette, ezen a kongresszuson lehetőség lett volna arra, hogy más liberálisok is induljanak a pártelnöki tisztségért, de senki nem akart. Elmondta továbbá, hogy semmilyen vezetői tisztségre sem fogja jelöltetni magát, mivel már teljes jogú tagja a végrehajtó bizottságnak, és magasabb tisztségben sem lenne több szavazata a testületen belül.

Florin Cîţu azt is elmondta, hogy várja a PNL gazdaságélénkítő javaslatait, amelyek a liberális gazdasági elvekre alapulnak, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) ilyen irányú javaslatcsomagjának alapját csak az adók és illetékek képezik. Felidézte, hogy a PNL által 2020-ban bevezetett gazdaságélénkítő intézkedések „nem az állami költségvetésből ingyen adott pénzt” jelentették, hanem a támogatás az állam által nyújtott kölcsönökből állt, a piaci összetevők figyelembevételével. Tudomása szerint azonban most nem volt a Nemzeti Liberális Párton belül ilyen irányú megbeszélés, ami azt jelenti, hogy a PNL elfogadta a PSD által javasolt intézkedéscsomagot.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a PSD szociális támogatási csomagjának anyagi fedezete a lakosságtól beszedett adókból és illetékekből fog származni.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?