Csoma Botond szerint nem akadályozza a kormánykoalíció munkáját a PNL rendkívüli tisztújítása

Nem blokkolja hosszabb időre a kormánykoalíció működését a Nemzeti Liberális Párt (PNL) rendkívüli tisztújítása, amire azt követően kerül sor vasárnap, hogy a koalíció második legnagyobb pártjának elnöke lemondott tisztségéről – vélte Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője.

Csoma Botond szerint a PNL gyorsan el akarja simítani a belső feszültségeket | Fotó: rmdsz.roFlorin Cîțu, a PNL és a szenátus elnöke, korábbi miniszterelnök a múlt héten mondott le pártvezetői tisztségéről, mivel a megyei tagszervezetek egy része megvonta tőle a bizalmat. A rendkívüli tisztújító kongresszust április 11-én, vasárnap tartja a PNL, az elnöki tisztség várományosa pedig Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki szerdán hivatalosan is benyújtotta pályázatát.

A párt vezetősége a „rendkívüli helyzet figyelembevételével” felmentette a kormányfőt az alól a kritérium alól, miszerint csak olyan személy jelölhető a pártelnöki funkcióra, aki legalább öt éve tagja az alakulatnak, márpedig Ciucă csak 2020 októberében lépett be a PNL-be.

Csoma Botondtól annak apropóján kérdeztük, hogy véleménye szerint befolyásolhatja-e koalíció működését a PNL „belviszálya”, hogy az előző kormánykoalíció, amelyben a PNL és az RMDSZ mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vett részt, „ráment” arra, hogy a két román párton belül tavaly ősszel tisztújításokat tartottak. Az RMDSZ-es képviselő szerint nem ennek volt egyenes következménye a koalíció felbomlása – Cîțu leváltotta Stelian Ion akkori igazságügyi minisztert, mire az USR kilépett a kormányból, és több kormányalakítási kísérlet után végül a PNL és az RMDSZ a Szociáldemokrata Párttal (PSD) alakított nagykoalíciót –, de hozzátette, a PNL és USR elhúzódó belső versenye rányomta a bélyegét a hárompárti együttműködésre. „Kihatott a koalícióra olyan szempontból, hogy bizonyos döntéseket nem lehet meghozni a koalícióban, amíg nem járt le a tisztújítás a két másik pártban” – jegyezte meg Csoma Botond.

Az RMDSZ-es törvényhozó szerint a mostani rendkívüli tisztújítás különbözik az őszitől, mert „a PNL hamar le akarja rendezni a feszültségeket”, és már vasárnap választást tartanak. A pártelnöki tisztségre a legfőbb esélyes Nicolae Ciucă miniszterelnök, és Csoma Botond szerint „átrajzolja a koalíción belüli viszonyokat, hogy egy pártelnök ül majd a miniszterelnöki székben”, de korai még most jóslatokba bocsátkozni, hogy rövid vagy hosszú távon miként befolyásolja majd ez az együttműködést.

Kapcsolódók

Kimaradt?