Kemény szavakkal illette az RMDSZ elnöke a Bihar megyei tanácselnököt a tervezett átszervezések miatt

„Előre bejelentett kulturális gyilkossági kísérlet”, „egy lassan készülő merénylet” Ilie Bolojan Bihar megyei önkormányzati elnök azon terve, hogy a költséghatékonyság jegyében összevonja a megye kulturális intézményeit, a nagyváradi magyar és román színházat, valamint a filharmóniát – vélekedett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

Az RMDSZ elnöke a Nagyváradon tervezett átszervezésekről a 9. Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak átadóján ejtett szót szombat este, Kolozsváron. Úgy fogalmazott, az „előre bejelentett kulturális gyilkossági kísérletet” a megyei tanácselnök „a helyi autonómia leple alatt” tervezi végrehajtani.

„Úgy gondolja, hogy minden mindennel összevonható, átalakítható, és a bűvös szó a hatékonyság. Értem én, de mi a mérce: egy filharmónia hatékonyságát hogyan tetszenek mérni, kedves uram? S hát a színházi társulatét? És a versét? Vagy a próza hatékonyságának mi lenne a mértékegysége? Hogyan lehet összekeverni a kulturális-irodalmi folyóiratot a könyvtárral? A szimfonikus zenekart az utcai zenével? A színjátszást az ostoba bohóckodással? És ahol eddig nem volt etnikai probléma, most miért kell azt betolni a színpadra?” – üzent a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusának Románia miniszterelnök-helyettese.

Hozzátette, nem gondolja, hogy Bihar megyei mai első emberére generációk múltán is emlékezni fognak. „Mert hol vannak azok az elődei, akik a kulturális intézményeknek mérhetetlen károkat okoztak csak az elmúlt évszázadban. A felejtés mocsara fogja elnyelni, mint a késő őszi rossz álmokat. De most még ma van, az óra ketyeg, és meg kell akadályoznunk ezt a merényletet” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Meggyőződése, önálló és jól működő intézményekre van szükségünk, „azokról nem mondunk le, nem adjuk fel”.

Május elején került nyilvánosságra a Bihar megyei önkormányzat elnökének, Ilie Bolojannak az a terve, hogy egyetlen közös intézménybe szervezné a Szigligeti Színházat, a román Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát. Mindkét színházban van bábtársulat és néptáncegyüttes is, így lényegében hét társulatot vonnának össze. Az átszervezés következtében megszűnne az intézmények repertoárjellege és projektintézményekké válnának. Az önkormányzat tervével kapcsolatban Nagyváradon széleskörű tiltakozás alakult ki.

(Címlapfotó forrása: Facebook/Kelemen Hunor)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?