Kelemen Hunor a speciális nyugdíjakról: elfogadhatatlan, hogy nagyobbak legyenek a fizetéseknél

Tartható a júniusi határidő nyugdíjreformot illetően – jelentette ki Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke kedd este a román közszolgálati televízió hírcsatornájának (TVR Info) műsorában. Kelemen elfogadhatatlannak nevezte, hogy a – kiváltságos réteg tagjai által kapott – különnyugdíjak mértéke nagyobb legyen, mint az érintettek fizetése. Kelemen szerint a koalíciós kormány négy-öt nap alatt megejtheti a miniszterelnök-váltást.

Az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) foglalt vállalás Románia részéről, hogy a nyugdíjkiadásokat a bruttó össztermék 9,4 százalékára szorítja le – ez az egyik feltétele volt annak, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a Romániának szánt összegeket a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság áthidalására.

Kelemen Hunor hozzátette: a bírák, katonatisztek és más állami alkalmazottak által kapott speciális nyugdíjak reformját nem az EB kérésére kell végrehajtani, hanem a társadalmi egyenlőtlenségeket kell megszűntetni. A miniszterelnök-helyettes szerint a hozzájárulás elvének kell érvényesülnie (vagyis mindenki olyan arányban kapjon, amennyit a társadalombiztosításba befizetett), azt meg egyenesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes állami tisztviselők korkedvezménnyel mennek nyugdíjba, és a fizetésüket meghaladó összeget kapnak havonta különnyugdíjként.Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a parlament folyosóján nyilatkozik | Archív felvétel/Agerpres

„Sokan közülük a nyugdíjazásuk után még elhelyezkednek, nem ritka, hogy épp az állami szférában, ami különösen az igazságszolgáltatásban dolgozókra jellemző. Tudom, megint meg fognak haragudni a bírák, de nem tisztességes, hogy valaki megszerez egy bizonyos fokú szakmai tapasztalatot és amikor a társadalomnak szüksége lenne erre a tudásra, 50-52 éves korban nyugdíjba vonul” – nyilatkozta.

Kelemen Hunor szerint az illetékes minisztériumok – a pénzügyi és a munkaügyi – is meg kell tegyék javaslataikat a témában, és olyan törvénytervezetet kell benyújtania a kormánynak a parlament elé, amely kiállja majd az alkotmányossági próbát is. Reményét fejezte ki, hogy már a jövő héten a parlament elé kerülthet vitár a nyugdíjreform.

Négy-öt nap alatt megejthető a kormányváltás

Az RMDSZ-elnök véleménye szerint a kormányváltást négy-öt nap alatt le lehet bonyolítani, ha tiszteletben tartják a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – a kormány két f pártja – közötti megállapodást. Kelemen kifejtette, a PSD és PNL közötti megállapodás a miniszterelnök, valamint a pénzügy- az igazságügy-, a szállításügyi, az európai beruházások és projektek minisztere, illetve a kormányfőtitkár és a kancelláriavezető lecserélését írja elő. (2021 novemberében a PSD azzal a feltétellel lépett kormányra, és szavazta meg Nicolae Ciucă jelenlegi miniszterelnök kabinetjé, hogy másfél év múlva átadja a stafétát a szociáldemokratáknak.)

„Ennyit ír elő a megállapodás. Nem utal sem az RMDSZ-re, sem minisztériumokra pluszban vagy mínuszban, nem ír elő semmi mást. Ha ezt a megállapodást tiszteletben tartják, akkor a dolog nagyon egyszerű: négy-öt nap, maximum egy hét alatt le lehet bonyolítani a rotációt” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Arra a kérdésre, hogy jómaga változtatna-e valamit a megállapodáson, Kelemen Hunor tagadó választ adott. „Ez a köztük levő megállapodás. Ha ők még szeretnének valamit módosítani rajta, az lehetséges, mert nem a Szentírás, de én nem akarok beleszólni, semmi szükségét nem látom, hogy beleszóljak, mert ez a PNL és a PSD közötti egyezség. Nekik kell tiszteletben tartaniuk, amit 2021-ben papírra vetettek” – fogalmazott.

Vetésforgó helyett előrehozott választás

Kelemen Hunor támogatná azt az elképzelést, hogy kormányzati vetésforgó helyett inkább előrehozott parlamenti választásokat rendezzenek ősszel Romániában, a 2024-es választási év ugyanis szerinte másképp a „stagnálás” éve lesz. Jövőre önkormányzati, parlamenti, európai parlamenti és elnökválasztást is tartanak, a négyféle választás az egész év politikai agendáját meghatározza és – tapasztalata szerint – főleg a központi közigazgatás megbénul, „mindenki várja, mi lesz”.

A miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy a rendszerváltás óta eltelt 33 évben még egyetlen kormányválságban sem sikerült előrehozott választásokat kikényszeríteni, de úgy vélte: Románia nem engedheti meg magának, hogy elvesztegessen egy évet, ezért kellő bátorsággal, többségi támogatással, minden lépést megtervezve el lehet jutni a választások előrehozatalához, ha az államfőt is sikerül megnyerni az elképzelésnek.

Kelemen Hunor leszögezte: nem támogatna (a nagykoalíciós partnerek között színlelt) „műbalhét”, a választások előrehozatalát nyíltan vállalva, alkotmányos módon is el lehet érni, mivel az ország érdeke azt kívánja, hogy a 2024-es választási évre már stabil többségre támaszkodó, legitim, működőképes kormánya legyen Romániának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?