Nem „szennyezik” politikával a hősök napját és az ortodox egyházi ünnepet: halasztják a kormányfőcserét

A miniszterelnök-csere meg fog történni, ahogyan azt a koalíciós megállapodásban rögzítették, de nem lenne szerencsés május 25-ére időzíteni ezt, amely az ortodox egyházban idén Urunk mennybemenetelének ünnepe, és egybeesik a román hősök napjával – jelentette ki hétfő este Marcel Ciolacu, a képviselőház, és a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Ciolacu hangsúlyozta: egyetért ebben Nicolae Ciucă miniszterelnökkel, aki a második, legnagyobb kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egyben, és korábban azt nyilatkozta, hogy a kormányfői staféta átadása nem időzíthető vallásos vagy más ünnepre.

Marcel Ciolacu a România TV-nek nyilatkozva elmondta: pártja úgy döntött, hogy őt jelöli a miniszterelnöki tisztségre, a kormányfőcsere előtt azonban ismét párttársai elé viszi az ügyet, hogy erősítsék meg a döntést. A PSD-elnök hozzátette, egyetért Nicolae Ciucă kormányfővel abban, hogy a rotációt nem május 25-ére kell időzíteni, idén ugyanis erre a napra esik az Urunk mennybemenetelének ünnepe az ortodox egyházban, illetve a hősök napja. „Ő katona, jómagam katona gyermeke vagyok. Meg kell adni a kellő tiszteletet május 25-nek” – mondta.Ciolacu és Ciucă: esküsznek rá, hogy zökkenőmentes lesz a kormányfőcsere | Fotó: gov.ro

Ciolacu hangsúlyozta, a miniszterelnök-csere „minden bizonnyal” meg fog történni majd, egy olyan időpontban, amelyet mindketten megfelelőnek találnak. Elmondása szerint mindent megterveztek már, „egyszerűbb és könnyebb lesz a folyamat, mint ahogy azt most bárki elképzeli”. Fontosnak nevezte, hogy készüljön el addig az új kormányprogram. Mint mondta, ennek kiindulópontjául a jelenlegi kormányprogram szolgál, de mindhárom koalíciós párt (az RMDSZ is) bele kíván foglalni néhány újdonságot, mivel „a világ folyamatosan változik”, és új prioritások is vannak az elmúlt másfél évben megjelöltekhez képest.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint köztudott, 2021 novemberében a nagykoalíció megalakításakor a PSD és a PNL egyezményt kötött arról, hogy másfél évig a liberálisok töltik be a miniszterelnöki tisztséget, de utána átadják a szociáldemokratáknak a posztot – ez idén májusban esedékes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?