Marcel Ciolacu készül a miniszterelnöki tisztségre

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke kijelentette egy vasárnap esti interjúban, hogy meggyőződése szerint akadálymentesen végbemegy a kormányfőcsere. Azt is megemlítette, hogy készül a miniszterelnöki szék elfoglalására.

„Határozottan hiszem, hogy a kormányfőcsere meg fog történni. Nem lesz semmiféle botrány” – jelentette ki a PSD elnöke a Prima News-nak.

Ciolacu azt mondta, szilárd meggyőződése, hogy a felek tartják magukat a koalíciós megállapodáshoz, a kormányváltást időben előkészítik, majd „természetesen és könnyen” végrehajtják, és az államfő azt a személyt fogja felkérni kormányalakításra, akit a PSD javasol. „Jelen pillanatban ez én vagyok, és én azt szeretném, hogy 2024 végéig kitartson ez a koalíció” – mondta.A PSD elnöke szerint zökkenőmentes lesz a stafétaváltás | Fotó: Agerpres

A PSD elnöke lehetségesnek tartja, hogy június elsejéig sikerül lebonyolítani a kormányváltást. Hozzátette, Nicolae Ciucă nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnöktől soha nem hallott olyan nyilatkozatot, ami arra utalna, hogy nem akarnák tiszteletben tartani a kormányfőcserére vonatkozó megállapodást. A szociáldemokrata politikus azt is elmondta, hogy Klaus Iohannis államfővel „intézményes” kommunikációt folytat, de viszonyuk nem feszült. „Egyértelmű, hogy jelenleg Romániának politikai stabilitásra van szüksége. Nagy hiba lenne a politikai instabilitás irányába indulni” – jelentette ki.

A Nicolae Ciucă kormányfővel való viszonyáról azt mondta: rendszeresen találkoznak, és nagyon gyakran beszélnek telefonon, összehangolják tevékenységüket, és soha nem merült fel közöttük, hogy ne tartanák be a kormányfőcseréről szóló megállapodást. „Ellenkezőleg, éppen arról beszéltünk, hogy végre elérkezett annak az ideje, hogy Romániában két politikai vezető betartja az aláírt szerződéseket. Meglátják, így fog történni. Szerintem gyorsan, nagyon rövid idő alatt fog lezajlani a kormányváltás” – vélekedett a PSD elnöke.

Arról is beszélt, hogy jómaga 2024 után is a PSD–PNL együttműködést tartaná járható útnak, ami lehet koalíció, de „akár még szövetség is”.

A PSD, a PNL és az RMDSZ részvételével 2021 októberében megalakult nagykoalíció (amely így kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben) megállapodásba foglalta, hogy másfél év után a PNL átadja a kormányfői tisztséget a PSD-nek – ez idén májusban lesz esedékes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?