Nincs az Európai Bizottság ínyére a kormány különnyugdíj-reformja

Ennek két fő oka van: nem csökkenti érdemben a kiadásokat és nem teszi méltányosabbá a rendszert.

Nagyon úgy tűnik, a kormánynak nem sikerül eladnia az Európai Bizottságnak (EB) azt a látszatreformot, melyet a különnyugdíjak terén szándékozik végrehajtani. Az EB levélben tudatta a Ciucă-kabinettel a törvénytervezettel kapcsolatos észrevételeit, mellyel egyáltalán nincs megelégedve, számolt be a G4Media.Fotó: gov.ro

A uniós testület két legfőbb kifogása, hogy az aktuális tervezet gyakorlatba ültetése a költségek minimális mértékű csökkenésével járna, illetve, hogy egyáltalán nem vinne közelebb a pénzügyi fenntarthatósághoz és a méltányosság elvéhez. A méltányosság elve ez esetben azt jelenti, hogy a nyugdíjaknak arányban kell lenniük a haszonélvezők korábbi befizetéseivel, ami a speciális nyugdíjak esetében nem teljesül.

A katonai nyugdíjak esetében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy azok a teljes szolgálati idő jövedelmének 45 százalékával legyenek egyenértékűek, s ne az utolsó öt év bérátlagának 65 százalékával.

A bírák és ügyészek esetében az EB indokoltnak látja, hogy növeljék a kötelező szolgálati évek számát és csökkentsék a speciális nyugdíjaknak a haszonélvezők korábbi fizetéséhez való arányát.

„Az előzetes felmérés eredménye az, hogy jelenlegi formájában a törvénytervezet nem teljesíti az elvárásokat” – olvasható a kormányhoz eljuttatott levélben.

A speciális nyugdíjakat szabályozni hivatott jogszabály tervezetét Marius Budăi munkaügyi miniszter nyújtotta be a parlamentnek 2022 decemberében. Azt, hogy a kormánynak, legalábbis a PSD-nek és a PNL-nek esze ágában sincs érdemben változtatni a különnyugdíjak méltánytalan rendszerén ékesen bizonyítja Adrian Câciu közlemúltbeli megnyilatkozása. A pénzügyminiszter akkor azt mondta, mivel a speciális nyugdíjak GDP-arányos költségvetési ráfordítása tavaly csökkent, ezért a reform megvalósítottnak tekinthető. Nicolae Ciucă kormányfő szintén következetesen ágáll a valódi reform ellen, azt a képtelenséget állítva, hogy a katonai nyugdíjak nem speciális nyugdíjak. A miniszterelnök viszonyulása emberileg érthető, mivel nyugállományú tisztként ő maga a jelenlegi rendszer haszonélvezője.

Románia az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében vállalta, hogy megreformálja a speciális nyugdíjak rendszerét. Amennyiben ez nem történik meg, el fogja veszíteni a számára elkülönített keretösszeg egy részét.

Kapcsolódók

Kimaradt?