Júniusig befejeződnek a felújítási munkálatok Kolozsvár belvárosában

A felújítással járó zajra, sárra és piszokra panaszkodik a Bolyai János utcában levő vegyesbolt elárusítója. Az évek óta tartó felújítások Kolozsvár belvárosának több régi utcájában végeláthatatlannak tűnnek a járókelők számára is.

Sarat taposó csízmák, pallókon egyensúlyozó emberek, lábuk elé néző gyerekek és mogorva munkások, ez jellemzi Kolozsvár belvárosának azt a néhány utcáját, ahol a felújítások zajlanak. A renoválást 2021 nyarán kezdték el, azóta pedig lassan haladnak a munkával, amivel a tervek szerint a 2023-ra kell teljesen elkészülniük.

Bolyai János utca | A szerző felvételei

A Bolyai János utcába betérve különösen sok sárral és tócsával találkozik az ember. Az utcában levő vegyesbolt eladója elmondta, szeret a boltban dolgozni, de az elhúzódó felújítás miatt nincs kedve munkába menni, ugyanis a renoválás nagy zajjal és az esős időben sok sárral, piszokkal jár, amit a vásárlók behordanak az üzletbe. Nem ez az egyetlen bolt az utcában, ahol raklaplépcsőkön juthatnak be az üzletbe a vásárlók. A vegyesboltban a földre leterített kartonpapírba törölhetik meg a lábukat, viszont a látottak alapján ez sem elég, mert a helyiség padlóján sáros lábnyomok látszódnak.

Az elárusító szerint a felújítás kezdete óta kevesebb vásárlójuk van, vasárnaponként pedig egyáltalán nincs vevőjük, az emberek be sem akarnak menni az utcába. Ugyanakkor szerinte szükség volt már a felújításra, és reménykedik benne, hogy a környékre fákat ültetnek majd, amik majd árnyékot tartanak a forróságban.

Egyetem utca

A Maszol megkeresésére Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a témával kapcsolatban elmondta,  tisztában vannak azzal, hogy kellemetlen a környéken közlekedni az iskolásoknak és a lakosoknak egyaránt. Nehezebben lehet megközelíteni a felújítás alatt álló utcákban levő iskolákat és üzleteket is. „Sajnos minden infrastrukturális beruházás ilyen kellemetlenségekkel jár, szíves megértésüket kérjük és köszönjük a türelmet” – nyilatkozta.

Farkas utca

Az alpolgármester hozzátette, az eredeti tervek szerint a belvárosi munkálatok 2023-ban fejeződnek be, az év második felében. „Erre júniustól lehet számítani. Az esetleges csúszásokat különböző feltárások okozhatják. Vannak olyan útszakaszok, ahol már nagyrészt befejeződtek a munkálatok: ilyen a Színház utca, Gaál Gábor és a Minorita egy része, de van, ami márciusi határidőre készül el, például a Minorita másik része és a Szentegyház utca. A Farkas utcában és az Egyetem, Király utcában júniusra fejezik be a munkálatokat” – magyarázta Oláh Emese.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg