Iohannis az Európai Bizottság egyik vezető pozíciójára vágyik, esélyei mérsékeltek

Nyílt titok, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztjára vágyik Klaus Iohannis. Az államfő állítólag jó brüsszeli kapcsolataira épít, csakhogy az uniós politikában ezeknek nincs döntő jelentőségük. 

Korábban a NATO-főtitkári pozíciót nézte ki magának az államfő, legalábbis ezt jelezte, hogy tavaly nyáron egy újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: komolyan megfontolná, ha felajánlanák neki ezt a pozíciót. Esélyesként ugyanakkor csak a román sajtó egy részében emlegették, a nyugati médiában a futottak még kategóriába sorolták az elnököt. Az év elején a meghosszabbított főtitkári mandátumát töltő Jens Stoltenberg utódjaként Mark Rutte holland miniszterelnököt, Kaja Kallas észt kormányfőt és Ben Wallace brit védelmi minisztert emlegette a befolyásoso brüsszeli Politico. A The New York Times azt írta, a legesélyesebb jelölt Kanada ukrán felmenőkkel rendelkező miniszterelnök-helyettese, Chrystia Freeland lehet. 

Klaus Iohannis Brüsszelben építgeti kapcsolatait Fotó: Klaus Iohannis Facebook oldala

A G4Media portál értesülései szerint Iohannis az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszttal is hasonló cipőben jár, azaz Brüsszelben nem sok esélyt adnak az államfőnek. A jelenlegi állás szerint a néppárti Ursula von der Leyen a favorit az Európai Bizottság (EB) élére a 2024-es választások után, tehát újrázhat a jelenlegi vezető. Ha ez így lesz, akkor aligha elképzelhető, hogy az EB második embere - a külüggyel foglalkozó főbiztost - is a jobbközép európai pártokat tömörítő néppárt adja. Az eddig érvényesített uniós eljárás szerint egy néppárti bizottsági elnök esetében a főbiztosi poszt a szocialistának jár. Josep Borrell előtt a szintén szocialista Federica Mogherini töltötte be ezt a pozíciót. Jövőre Antonio Costa portugál miniszterelnököt emlegetik esélyes külpolitikai főképviselőként. 

A G4 Media elemzése szerint elképzelhető, hogy Iohannis nem a szokásokra, hanem a bizottság elnökével, a német Ursula von der Leyennel való jó kapcsolatára számít. A Nemzeti Liberális Pártban egyesek tudni vélik: az Európai Néppártnak közvetlenül az európai parlamenti választások előtti Bukarestben rendezendő kongresszusa is összefügg az államfő brüsszeli ambícióival. Iohannisnak idehaza különösen fontos a jó viszony Marcel Ciolacu miniszterelnökkel, hiszen a főbiztosi a kormány javasol jelöltet. A cikk szerint ezzel magyarázható a zökkenőmentes viszony a kabinet és az államfő, valamint a két kormányzó párt között.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT




Kapcsolódók

Kimaradt?