banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Inscop: második helyen áll a szélsőséges AUR a népszerűségi listán

A szélsőségesen nacionalista nézeteket valló és a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket kritizáló, oltásellene szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a második legnépszerűbb párt a választói joggal rendelkező válaszadók körében – derült ki az Inscop közvéleménykutató cég által januárban készített felmérésből, amelynek eredményét többek között a G4Media portál is csütörtökön ismertette.

Azért nem mindenki bírja az AUR-t és társelnökét: George Simiont hétfőn tintával öntötték le Iași-ban, a párt egyik rendezvényén | Fotó: AgerpresAz intézet január 10. és 18. között végzett, 1162 személy telefonos megkérdezésén alapuló közvéleménykutatásából az derül ki, hogy a múlt év végén kormányra lépett Szociáldemokrata Párt (PSD) a legnépszerűbb politikai alakulat a választók körében, de csökkent a népszerűsége tavaly decemberhez képest. A 2019 óta (hol önállóan, kisebbségben, hol koalícióban részt véve) kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága csökkent a legnagyobb mértékben: a három évvel ezelőtt közel 40 százalékról most valamivel több mint 16 százalékra esett vissza.

Második helyen az AUR áll, amely populista propagandával, provokációkkal, polgári engedetlenségre való buzdítással, nacionalista uszítással vívta ki magának a több mint 20 százalékos népszerűséget. A párt azzal okozott igazán nagy meglepetést, hogy a 2020-as parlamenti választásokon a „semmiből” érkezve 9 százalék körüli eredményt ért el, azóta gyakorlatilag töretlen a „felívelése”.

Az ellenzékbe szorult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) indexe is enyhén emelkedett decemberhez képest, az RMDSZ pedig stagnál – ha a majdnem háromszázalékos hibahatárt is figyelembe vesszük, az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb szintjén áll.

Remus Ștefureac az Inscop igazgatója szerint a jelenség „most még kontrollálható”, de ha a két nagy koalíciós partner, a PSD és a PNL viszonya nem normalizálódik, s a felek nem jutnak konszenzusra a vitás kérdésekben, a szélsőségesség előretörésen „nagy veszélyt” fog jelenteni. A szakember úgy vélte: a múlt vég végi kormányválság és a télen „elszabadult” energiaárak együttesen oda vezettek, hogy az emberek többsége a parttalan politikai viták helyett konkrét megoldásokat vár a pártoktól a problémákra, és ha ezt nem kapják meg, „egy grammnyi türelmet és elnézést sem fognak tanúsítani a vitákat gerjesztő pártokkal szemben”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?