Hivatalos: az egyetemeknek lehetőségük lesz tevékenységük egy részét online végezni

A romániai egyetemek a 2022–2023-as tanévtől kezdve a digitális eszközöket kihasználva online végezhetik tevékenységük egy részét – döntött csütörtökön a kormány egy sürgősségi rendelettel.

Az oktatási törvény eddigi előírásai szerint az egyetemi oktatás kizárólag a tanárok és a diákok egyidejű fizikai jelenlétével zajlódhatott. A kormány által csütörtökön jóváhagyott paradigmaváltással az egyetemeknek lehetőségük lesz már idén ősztől online is megszervezni tevékenységeiket – mutatott rá Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: Kiss Gábor

Hozzátette: ehhez természetesen eleget kell tenniük a minőségi követelményeknek, amelyeket a sürgősségi rendelet Hivatalos Közlönyben való megjelenése után rögtön kidolgoz az illetékes intézmény.

Mint arról beszámoltunk, a jogszabály hatályba lépésétől 90 nap áll majd rendelkezésre kidolgozni az online tartható tevékenységek pontos szabályrendszerét szakokra, oktatási szintekre és képzéstípusokra lebontva.

Jelenleg a nappali egyetemi oktatás feltételezi, hogy közvetlen interakció történjen a tanár és diák között az egyetem területén. Mivel azonban időközben számos tevékenység online megtartására nyílt mód, módosítani fognak a nappali tagozatos egyetemi oktatás definícióján.

A jelenléti oktatás szükségességének mértéke szakonként változik, nem ugyanaz például az orvosi képzésben, mint a humán tudományokban, és megint más a műszaki oktatás vagy a művészetek esetén.

A csütörtöki sajtótájékoztatón azt is bejelentette Sorin Cîmpeanu, hogy a kormány jóváhagyta az előadó-művészeti egyetemi karokon az alapképzés időtartamának háromról négy évre történő növelését.

„Ezzel tettünk egy lépést az európai felsőoktatásban zajló folyamatokhoz való igazodás felé” – mondta a tanügyminiszter. Véleménye szerint az érintett egyetemek már idén ősztől megpróbálhatják gyakorlatba ültetni ezt az intézkedést, és felvételit hirdethetnek a 4 éves alapképzésre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?