Háromszéken szervezik az országos magyar irodalom és a katolikus olimpiát

Ebben a hónapban, több mint négyszáz résztvevővel, Háromszéken szervezik a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalmi tantárgyversenyt és a katolikus hittan olimpiát, jelentette be Kiss Imre főtanfelügyelő. A Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen megméretkező magyar diákoknak számos kísérő programot is szervez a tanfelügyelőség és az iskolák.

A sajtótájékoztatón Kiss Imre felidézte, hogy legutóbb 14 éve szerveztek Sepsiszentgyörgyön országos magyar irodalom tantárgyversenyt, bár az elmúlt években számos alkalommal kaptak felkérést, amit a szűkös adminisztrációs lehetőségek miatt visszautasítottak. Idén viszont a magyar nyelvhez kötődő országos tantárgyversenyek megszervezését felvállalták.Fotó: AdobeStock

A Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalmi tantárgyversenynek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ad otthont április 19. és 22. között. Kőmíves Noémi magyar szakos tanfelügyelő szerint 17 megyéből 180 gyerek és tanáraik érkeznek a háromszéki megyeszékhelyre, akiknek étkeztetését és az elszállásolását a Református Kollégium oldja meg.  Kőmíves Noémi szerint a négynapos tantárgyverseny szerencsésen egybeesik a Szent György Napok kulturális hetével, így izgalmas kísérő programokat is kínálnak a diákoknak.

A líceumi tanulók számára író-olvasó keretében lesz alkalom találkozni Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával, míg az általános iskolás diákoknak kézműves tevékenységeket szerveznek a Míves Házban. Emellett megtekinthetik a Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című előadását, illetve a Művész Moziban levetítik számukra a Most vagy soha című Petőfi filmet. A tantárgyverseny eredményhirdetése előtt a tanulók számára kirándulást is szerveznek. A magyar nyelv és irodalom versenynek nemzetközi szakasza is van, hiszen a díjazottak továbbjutnak az Apáczai Csere János nevét viselő Kárpát-medencei döntőre.

Az országos, magyar nyelvű római katolikus hittan olimpiát a kézdivásárhelyi Nagy Mózes főgimnáziumban szervezik április 24. és 26. között, számolt be Bejan András. Az iskolaigazgató szerint 12 megye 156 diákját és kísérőiket fogadják és a megmérettetésen túl számos kísérő programot is szerveznek nekik.

Bejan András rámutatott: a kézdivásárhelyi iskolában négy évfolyamon több mint száz diák tanul a katolikus teológia, illetve a vallás-turizmus szakokon. Az idei országos hittan olimpián 27 háromszéki diák vesz részt, nem csak a nagyobb városi iskolákból, hanem vidéki tanintézményekből is.

Bár az olimpiát a Nagy Mózes főgimnáziumban szervezik, a többi kézdivásárhelyi iskola is részt vállalt a szervezésben, a gyerekeket például a Gábor Áron Szakközépiskola szállásolja el és étkezteti. Az írásbeli verseny után tanulmányi kirándulást szerveznek a résztvevőknek, meglátogatják az Incze László Céhtörténeti Múzeumot és a gelencei műemlék templomot is. Az olimpiát szentmisével és díjkiosztóval zárják, amelyen a hivatalos díjak mellett helyi támogatók különdíjait is átadják. 

Kapcsolódók

Kimaradt?