Háromszéken növekszik az iskolai bűnözés

Kovászna megyében növekszik az iskolai bűnözés, ám ellenőrzés alatt áll, állapította meg jelentésében Ivascu Marius Daniel, a megyei rendőrség parancsnok-helyettese, aki szerint a rendőrség, a tanintézetek és a helyi hatóságok intenzív együttműködésére van szükség a jelenség kordában tartásához.

A rendőrparancsnok helyettes beszámolója szerint Háromszéken 311 tanintézet működik, amelyekben a tavaly szeptemberi iskolakezdés óta idén márciusig 520 ellenőrző és megelőző akciót szervezett a rendőrség nemrégiben létrehozott iskolabiztonsági osztálya és más egységek. Ezek során az iskolakerülést, a kábítószer-használatot, a verekedést, a zaklatást és veszélyes tárgyak viselését próbálják megfékezni és megelőzni, de a tanintézetek előtt figyelnek a közlekedésbiztonságra is.   

Háromszéken 17 iskolai bűncselekmény történt ebben a tanévben

Ivascu Marius Daniel megyei rendőrparancsnok helyettes szerint akcióik során ebben a tanévben 37 olyan háromszéki diákot azonosítottak, akik veszélynek vannak kitéve. mert a szülők nem figyelnek kellőképpen rájuk, rossz társaságba keveredtek, iskolakerülők, cigarettáznak vagy kábítószert fogyasztanak. Közülük 28 diák részesült tanácsadásban, illetve helyzetükről értesítették az tanintézményt, a szülőket és tanfelügyelőséget is.

Ivascu Marius Daniel | A szerző felvétele

Háromszéken ebben a tanévben hét iskolai zaklatás (bullying) esetről értesült a rendőrség, számolt be Ivascu Marius Daniel, aki a Maszol érdeklődésére elmondta: az áldozatok általában tanáraiknak, szüleiknek panaszolják el, hogy társaik zaklatják őket, és a rendőrséget a tanintézetek vagy a szülők riasztják. A rendőrtiszt arra hívja fel a zaklatók figyelmét, hogy a rendőrség fenyegetés vádjával indíthat ellenük bűnvádi eljárást.

A háromszéki rendőrtiszt emlékezteti a fiatalokat, hogy működik a „gyerekek telefonja” nevű szolgáltatás és az 116.111-es számot tárcsázva civil szakemberekkel beszélhetnek problémáikról, lehet az iskolai vagy internetes zaklatás, kábítószer-használat, családi problémák.

Kovászna megyében növekszik az iskolai bűnözés, állapította meg Ivascu Marian Daniel, aki szerint ebben a tanévben – szeptembertől – márciusig – 17 bűncselekmény történt a tanintézményekben vagy azok közvetlen közelében. A rendőrtiszt szerint ezek többsége verekedés, fenyegetés, rongálás, lopás volt. A rendőrségi jelentés szerint a bejelentett bűncselekmények száma az előző évhez képest öttel emelkedett.

Intenzív fellépésre van szükség a gyerekek védelmében

A Maszol érdeklődésére a rendőrparancsnok-helyettes megállapította, hogy a kábítószer fogyasztás jelensége is jelen van a háromszéki tanintézetekben, ám nem kívánt részletes információkat közölni erről, mondva, hogy ezzel a jelenséggel a Szervezett bűnözés és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) foglalkozik. 

Illusztráció: Pexels

Megállapították, hogy a rendőrségnek és a helyi hatóságoknak intenzív közös tevékenységet kell folytatniuk az iskolákban és azok környékén a közbiztonság garantálása érdekében. Az elemzés szerint a 311 Kovászna megyei tanintézetből 100-ban nincs biztonsági személyzet vagy nincsenek felszerelve műszaki biztonsági rendszerek, illetve 14 vidéki és egy városi tanintézet nincs körbekerítve.

A rendőrség a problémák között említi, hogy egyes szülők nem tartják felügyelet alatt gyerekeiket, nincs állandó kapcsolat a szülők és iskola között, egyes tanintézetekben hiányzik a biztonsági személyzet, illetve egyes tanárok mereven elutasítják a biztonsági kamerák felszerelését az osztálytermekbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?