Az EMSZ Fazakas Pétert indítja Tamás Sándor ellen a háromszéki tanácselnöki tisztségért

Háromszék, többségében magyarok lakta megye, ahol természetes a magyar politikai szervezetek közti verseny, állapította meg pénteki, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke, aki bejelentette, hogy pártja megyei tanácselnökjelöltet és teljes tanácstagjelölt listát indít a Kovászna megyei tanácsban. A Maszol érdeklődésére hozzátette: Sepsiszentgyörgyön is lesz polgármesterjelöltjük és tanácsosi listát is állítanak.

Zakariás Zoltán megállapította, hogy Háromszéken a megyei tanácsban helye van a változásnak mert a jelenlegi tanácselnök, akármilyen jónak vélje magát, túl hosszú ideje van funkcióban. Emiatt az EMSZ az idei választáson Fazakas Péter, a párt megyei tanácsosa személyében tanácselnök jelöltet állít, továbbá teljes megyei tanácsosjelölt listával is indulnak a választásokon.Fazakas Péter | A szerző felvétele

Nem kezdő a helyi politikában, fogalmazta meg bemutatkozóján Fazakas Péter, aki szerint közgazdász és felnőttképzési munkahelyi tapasztalatai mellett közigazgatási tapasztalatot is szerzett, hiszen 8 éve tanácstag a háromszéki képviselő testületben. „Ez idő alatt volt időm belelátni, hogyan működik a megyei tanács és alárendelt intézményei”, mondta Fazakas Péter.

A háromszéki tanácselnökjelölt szerint változásra van szükség, mert ugyan javult a Kovászna megyei utak és az infrastruktúra állapota, ám sokszor a mennyiség a minőség rovására ment. Megválasztása esetén szeretne odafigyelni a minőségi munkára, mondta Fazakas Péter.

Az EMSZ megyei tanácsosjelölt listáján minden történelmi szék képviselve lesz, tette hozzá, a régi párttársak és újak egyaránt, s természetesen nők is. A megyei tanácsosjelöltek közül a sepsiszentgyörgyi Bálint Józsefet és a kézdivásárhelyi Johann Taierlinget mutatták be, mindkettőjüknek van már tapasztalata önkormányzati képviselőként a két városban.

Zakariás Zoltán, az EMSZ országos elnöke felidézte a ’90-es évek második felét, a „nemzeti oldal” RMDSZ-en belüli ellenzékbe kerülésének, majd kiválásának és önálló pártokká szerveződésének, illetve azok összeolvadásának történetét. Ugyanakkor leszögezte, hogy aki ma felelősen gondolkodik az fel kell ismerje, hogy van egy frontvonal, amikor közösen kell fellépi a román többség ellenében.

Van, amikor kötelező az összefogás, állapította meg az EMSZ elnöke, aki szerint ilyen az idei országos és európai parlamenti választások, miközben Székelyföldön a helyi választások esetében természetes az, hogy verseny legyen a magyar politikai szervezetek között, mert azzal nem veszélyeztetik a magyar közösség képviseletét.

Zakariás Zoltán kifejtette: vannak települések, ahol a szavazat maximalizálás érdekében helyi választási koalíció megkötése lenne szükséges az EMSZ és az RMDSZ között. Értelmezése szerint ez azt jelentené, hogy a két szervezet közös tanácsosi jelöltlistát állítana és a választásokon megjelenne minkét szervezet neve és logója.

„Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) letiltotta az általunk javasolt helyi választási koalíciókat” - állapította meg Zakariás Zoltán, aki szerint „más megoldások következnek”. Újságírói kérdésre válaszolva az EMSZ elnöke leszögezte: nem tartják elképzelhetőnek, hogy valamelyik román párttal fognának össze a helyhatósági választásokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?