Idén megépülhet a háromszéki Bodoki-tetőn a turistacsábító, futurisztikus kilátó

Megkapta az építkezési engedélyt a Bodoki-hegység 1190 méteres magasságában tervezett futurisztikus épület, amelyből Sepsiszékre, Kézdiszékre, Orbaiszékre és tiszta időben akár a távolabbi Barcaságra is el lehet majd látni. A négyszintes épületből gyakorlatilag Erdővidék kivételével teljes Háromszék belátható lesz.

Jakab István Barna, a háromszéki önkormányzat alelnöke szerint megkapták az építési engedélyt a Bodok-hegységben létesítendő multifunkcionális épületre, amelynek földszintje menedékként szolgál, míg a felsőbb emeleteken egy panorámakabint alakítanak ki, ahol egy éjszakát is el lehet tölteni, az építmény negyedik szintje lesz a kilátó.

Látványtervek

A beruházást mintegy 1 millió lejre becsülik, az összeg európai alapokból származik. Jakab István Barna szerint szeretnék még idén megépíteni a kilátót, de ez a finanszírozás érkezésétől függ. A megyei tanács alelnöke szerint a többfunkciós épület egyedinek számít országos szinten. Az oda látogató úgy érezheti majd, mintha a világ tetején lenne, éppen ezért arra számítanak, hogy a kilátó turisztikai attrakcióvá válik és a környéken fellendül az idegenforgalom. A Kovászna megyei hegyimentők jelenleg nyolc menedékházat működtetnek és több túraútvonalat is ajánlanak, amelyekről részleteket a www.natcov.ro oldalon találnak.

A futurisztikus kilátó építése illeszkedik a néhány éve kidolgozott háromszéki turizmusfejlesztési stratégiába, amely három pillérre épül. Az egyik az élő történelem, ami a Kovászna megyében található kastélyokra és udvarházakra utal, a másik téma a zabolátlan természet, a harmadik pedig a természetből származó egészség vagy balneológia. Ha az ökoturizmusra, vagy az aktív turizmusra, vagy a zabolátlan természetre utalunk, akkor ide illeszkedik a Bodok-hegységben megépítendő menedékház a panoráma kilátóval – mondta Jakab István Barna.Hozzátette: az élő történelem fejlesztési témába illeszkedik az oltszemi Mikó vár már elkezdett felújítása, amely szintén turisztikai látványosság lesz. A természetből származó egészség témakörhöz kapcsolódó beruházás lesz az egykori málnásfürdői szálloda balneológiai képzési központtá alakítása, sorolta Jakab István Barna.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?