banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

„Okosút” Háromszéken: számos korszerű technológiát építenek az útba

A Kézdiszentlélek és Lemhény közti 19 kilométernyi útszakasz lesz Háromszék első „okos útja”, amely számos turisztikai potenciállal rendelkező települést köt majd össze. Érdekessége, hogy számos korszerű technológiát beleépítenek: lesznek elektromosautó-töltőállomások és olyan intelligens eszközök, amelyek növelik a közlekedés biztonságát.

Jakab István Barna, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke szerint elkészült az „okosút” műszaki terve, amely szerint a 19 kilométeres útszakasz mellé kerékpársávot is építenek, illetve olyan érzékelőket szerelnek fel, amelyek mérik a forgalom intenzitását és a járművek súlyát.

Fotó: Kocsis B. János

Az útszakaszon három elektromosautó-töltőállomást is telepítenek, illetve intelligens gyalogátkelőhelyeket is kihelyeznek, melyek kivilágosodnak, amikor a járókelők rálépnek, illetve „okos világítást” szerelnek, amely kialszik, ha nem érzékel mozgást. A mintegy 30 millió eurónyi beruházást európai uniós pályázatból finanszírozzák.

A Kézdiszentlélek és Lemhény közti útszakasz mellé épülő bicikliút rácsatlakozik egy községi útra Kézimartonos, Gelence és Ozsdola között, majd tovább Gelencéről Szentkatolnáig, így majdnem egy teljes 30 kilométeres kört lehet majd leírni kerékpárral, meglátogatva a Perkőt, az esztelneki ferences kolostort és a gelencei műemléktemplomot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?