Három nap alatt 248-an kapták meg a vakcinát – felrázó akciónak szánták a csíksomlyói oltásmaratont

Elsősorban figyelemfelkeltő akcióként szervezték meg a pünkösdi hétvége csíksomlyói oltásmaratonját, amellyel lehetőséget kívántak adni a koronavírus elleni oltás beadatására, valamint a hiteles tájékozódásra. Míg a hazai és nemzetközi sajtó pozitívan értékelte az akciót, kevesen – 248-an – éltek az oltakozás lehetőségével.

Háromnapos oltásmaratont szervezett a csíksomlyói pünkösdi búcsú idején a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A péntektől vasárnapig tartó akcióban ugyan kevesen éltek az immunizálás lehetőségével, az akció üzenetét mégis pozitívan értékelte Dr. Tar Gyöngyi, az egészségügyi igazgatóság vezetője.

A szakember elmondta, sokan csak tájékozódni, információt kérni tértek be három nap alatt a csíkszeredai kórház járványrészlegének udvarán felállított oltóközpontba. Ugyanakkor fontos momentumnak értékelte, hogy Böjte Csaba atya az oltási maraton mellé állt, és a fogadalmi búcsús misét követően maga is beoltatta magát. Tar Gyöngyi szerint a ferences szerzetes ezzel példát mutatott abban, hogy "nem csak öncélúan viselkedhetünk, hanem mások érdekében is cselekedhetünk".

Az igazgató szerint pozitívum, hogy a nemzetközi sajtó jónak értékelte a kezdeményezést. Arra a felvetésre, hogy kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, Tar Gyöngyi úgy fogalmazott: nem bírálni szeretné az embereket, egyszerűen reméli, hogy sokaknak üzentek ezzel a lehetőséggel. "Fájdalmasan nagy a szakadék az európai fejlett országokban tapasztalható és a romániai helyzet között. Ezért nem lehet az egészségügyet felelőssé tenni, nem lehet ráfogni, hogy ne tenne meg mindent. Van elég oltóanyagunk, csak élni kellene vele" - tette hozzá.

Az oltásmaraton számokban

Tar Gyöngyitől megtudtuk, az oltásmaraton három napja alatt 248-an kapták meg a koronavírus elleni vakcina valamelyik fajtáját. Az oltakozók többsége az egyadagos Johnson&Johnson oltóanyagot kérte. A szakember kiemelte, elsősorban a vidéki lakosság átoltottsága marad el nagy mértékben az elvárttól. Csíkszereda esetében a 44 százalékos adat jónak mondható, szemben a vidéki helyzettel, ami Hargita megyében alig haladja meg az öt százalékot.

Az igazgató fontosnak tartotta kiemelni: mindenekelőtt köszönettel tartozik mindazoknak, akik részt vettek az oltásmaraton megszervezésében. Szerinte az oltásmararatonban segédkező egészségügyi személyzet megmutatta, hogy nem csak vészhelyzetben lehet rájuk számítani, hanem a megelőzés során is.

(Borítókép: Maszol)

Kapcsolódók

Kimaradt?