Halasztott tárgyalás – Újabb elmeállapot-vizsgálatot végeznek Boné Ferencen

Halasztással végződött Boné Ferenc pénteki tárgyalása. A vád szerint Boné még tavaly májusban meggyilkolta párját, a 30 éves Molnár Beátát, a holttestét pedig egy elhagyatott Bihar megyei benzinkút mögött hagyta. Információk szerint az áldozat családjának jogi képviselője újabb igazságügyi elmeállapot-vizsgálatot kérelmezett a vádlottról. A Maszol által megszólaltatott büntetőjogász azonban elmagyarázta, Boné Ferencet nagy valószínűséggel elítélik.

Halasztással zárult pénteken Molnár Beáta gyilkosának tárgyalása a kolozsvári törvényszéken. Az elhunyt áldozat családjának jogi képviselője újabb pszichiátriai vizsgálat elvégzését kérte Boné Ferenc esetében a Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézettől – írta meg a kolozsvári Szabadság napilap. A beszámoló szerint a tárgyalás eleve késve kezdődött, a vádlott Boné Ferenc pedig a jilavai börtönkórházból videókapcsolaton keresztül csatlakozott. A bíró kérdésére mindössze annyit mondott, nincs további hozzáfűznivalója az ügyhöz.

A Maszol megtudta, Máté András kolozsvári ügyvéd az elhunyt áldozat jogi képviselője.

Fotó: Ziarul de Cluj

A Szabadság információi szerint az újabb igazságügyi elmevizsgálatot azért kérhette az áldozat családjának képviselője, mert a korábban, decemberben elvégzett első vizsgálat azt állapíthatta meg, hogy a vádlott a gyilkosság elkövetésének időpontjában nem volt cselekedete tudatában, ez pedig jogi szempontból meghatározó lehet az ítélethozatal során.

Kádár Hunor büntetőjogász, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa a Maszol megkeresésére elmondta, az ítéletet nagymértékben befolyásolja az, hogy az elkövető a cselekedete pillanatában milyen elmeállapotban volt, illetve hogy csak akkor állt fent pillanatnyi elmezavar vagy pedig általános, kóros elmeállapotról van szó.

Amennyiben egy elkövető esetében kóros elmeállapotot állapítanak meg, a bíró különböző biztonsági intézkedéseket rendelhet el, gyógyszere kényszerkezelést vagy beutalást a pszichiátriára, magyarázta Kádár Hunor. Ha valakit pszichiátriai kezelésre küldenek, nincs meghatározva időkorlát, tehát addig kell ott maradnia, ameddig nem nyilvánítják gyógyultnak, ebben az esetben az elkövető megússza a börtönt. Ilyen esetek azonban ritkán fordulnak elő, tette hozzá a büntetőjogász.

Kádár Hunor közölte: ha a tettes elmeállapota nem zárja ki teljesen a felelősséget, akkor felelnie kell tettéért. Amennyiben csak a bűncselekmény elkövetésének pillanatában volt részlegesen nem beszámítható, tehát csökkentett beszámítóképességgel még el fogják ítélni.

Nyolc hónapja történt a tragédia

Mint arról korábban beszámoltunk, a Boné Ferenc május 21. és 22. fordulóján gyilkolta meg barátnőjét, a 30 esztendős Molnár Beátát. A holttestet nejlonzsákba csomagolta és egy elhagyatott benzinkút mögötti területen elrejtette Bihar és Kolozs megye határán Báródsomos (Cornițel) mellett.

Bonét Nagyváradon fogták el, egy forgalomból kivont tehervagonban találták meg a rendőrök. A kolozsvári kihallgatáson beismerte a bűncselekményt, ami után vád alá helyezték, és előzetes letartóztatásba került.

A májusban történt tragédia nemcsak a kolozsvári, hanem az egész erdélyi (főleg magyar) közvéleményt foglalkoztatta. A 30 éves Molnár Beáta a kolozsvári magyar közélet ismert – és köztiszteletnek örvendő – személyisége volt, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán előadóként dolgozott, éppen ott, ahonnan Bonét két évvel ezelőtt eltanácsolták szintén agresszív viselkedése miatt.

A volt tanár ugyanis brutálisan bántalmazta a nyílt utcán akkori barátnőjét, amiért egy éves és három hónapos börtönbüntetést kapott, aminek a végrehajtását felfüggesztették. A vallomások alapján Bonénak nem az volt az első kontrollálatlan viselkedése, hanem korábbi kapcsolataiban is rendszeresen erőszakra ragadtatta magát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg