Hadat üzent az étrendkiegészítő-reklámoknak a PRIMER

Az étrendkiegészítők reklámozásának sürgős szabályozását tartja szükségesnek a Romániai Gyógyszeripari Vállalkozók Szövetsége (PRIMER), miután riasztóan megnőtt a különböző termékek félrevezető és hamis népszerűsítése.

Fotó: Pixabay

Közleményükben kiemelték, elsősorban az online térre jellemzőek ezek a félrevezető reklámok, amelyek súlyos veszélyt jelentenek a fogyasztókra nézve. Tájékoztatásuk alapján két évvel ezelőtt elfogadtak ugyan egy törvényt az étrendkiegészítőkre vonatkozóan, annak normatívája viszont továbbra is hiányzik. „Ennek a hatásai megmutatkoznak a hamis reklámokban, amelyek már olyan méreteket öltöttek, ami sérti az egészségbiztonságot, a jóérzés határait, ugyanakkor megsért minden reklámra vonatkozó elvárást, fenyegetést jelentve a teljes hazai gyógyszeripar szavahihetőségére” – fogalmaz a PRIMER.

A helyzet orvoslása érdekében arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy sürgősen oldják meg a helyzetet. Azt javasolják, hogy a 2021-es törvény módszertanába iktassanak be több olyan elemet, amely szabályozza a reklámok tartalmát. Megtiltanák többek között, hogy azt orvosok, gyógyszerészek vagy közismert személyek vallomásaira építsék fel, de azt sem engedélyeznék, hogy olyan tudományos kutatásokat idézzenek, amelyekben az adott márka nem vett részt. A „csodaszer”, „forradalmi” vagy éppen „megváltó” típusú kifejezések használatát is betiltanák, mint ahogyan a népszerűsítés során nem lehetne „egyes orvosi társaságok javaslatára” hivatkozni. Nem utolsó sorban korlátoznák a reklámklipek időtartamát is, és legfennebb 60 másodpercet engedélyeznének.

A PRIMER azt is szeretné, ha létrejönne egy külön ügynökség az étrendkiegészítőket reklámozó tartalmak előzetes jóváhagyására, és magas összegű pénzbírságot helyezne kilátásba a szabályok megsértése esetén. Ugyanakkor a meglévő szabályok betartásának szigorúbb ellenőrzését is fontosnak tartaná, hogy megfékezzék a félrevezető kampányok elburjánzását.

Meglátásuk, hogy ezen normatívák feltétlenül szükségesek a fogyasztók érdekeinek védelmében és az étrendkiegészítő-gyártók imázsának a helyreállításához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?