FRISSÍTVE – Megszavazta a szenátus a szerencsejátékok reklámozásának korlátozásáról szóló USR-javaslatot

Fotó: M. Á. Zs.FRISSÍTVE: Arra kérte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Diana Stoica kedden a szenátorokat, hogy változatlan formában fogadják el a szerencsejátékok reklámozását tiltó tervezetet. FRISSÍTÉS: A szenátus elfogadta a tervezetet.

Az ellenzéki politikus felhívásának előzménye, hogy aznapi együttes ülésén a felsőház kulturális és jogi szakbizottsága a jogszabályjavaslat előírásain enyhítő módosításokat szavazott meg. Ezek szerint 23 óra és 6 óra között engedélyezett a szerencsejátékok és a sportfogadás reklámozása az audiovizuális médiában, 6 óra és 23 óra között pedig a televíziók megjeleníthetik az élő sportközvetítésekben a szerencsejátékokat, illetve sportfogadásokat szervező cégek védjegyét vagy logóját a 18 éves korhatárra és a felelős játékra figyelmeztető üzenet kíséretében.

A sajtónak a parlamentben nyilatkozó Diana Stoica kifejtette, hogy a bizottságokban elfogadott módosítások gyengítenek a törvénytervezeten. Abszurdnak nevezte, hogy miközben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „több jeles vezetője” a szerencsejátékok reklámozásának betiltása mellett áll ki, éppen a PNL szenátorai voltak azok, akik az enyhítő módosításokat javasolták. A politikus emlékeztetett arra, hogy az USR korábban szintén benyújtott egy tervezetet, amely megtiltaná a szerencsejátékok bármilyenfajta reklámozását és játéktermek működtetését az iskolák, óvodák, játszóteret, templomok, kulturális vagy egészségügyi létesítmények 300 méteres körzetében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Felhívásában Diana Stoica arra hivatkozott, hogy a statisztikák szerint a játékfüggők több mint 30 százaléka legalább egyszer öngyilkosságot kísérel meg. „Túl sok gyerek esik áldozatul ennek a szenvedélynek” - jelentette ki.

A szenátus elfogadta a javaslatot

Első házként elfogadta szerdán a szenátus a szerencsejátékok reklámozását korlátozó törvénytervezetet. A jogszabályjavaslat 80 támogató voksot kapott, ketten tartózkodtak a szavazáskor. A plénum a korábban a jogi és kulturális bizottságokban jóváhagyott módosításokkal fogadta el a tervezetet.

Egy másik elfogadott javaslat engedélyezi a kültéri reklámokat, ha azok mérete nem haladja meg a 30 négyzetmétert, és nem hirdetnek pénznyereményt vagy anyagi javakat.

Döntő házként a képviselőház szavaz majd a tervezetről.

Kapcsolódók

Kimaradt?