Felháborodást váltott ki a transznemű nős sörreklám

Az ilyen jellegű reklámokkal a gyártók a fiatalabb generációkat szeretnék megszólítani, írja a Világgazdaság.

Rengeteg kritikát kapott az elmúlt időszakban a belga AB InBev sörgyártó az Egyesült Államokban forgalmazott Bud Light terméke a legújabb reklámja miatt: több fogyasztójuk is felháborodva és értetlenkedve fogadta, hogy egy transznemű nővel reklámozzák a termékeiket. A Youtube-on közzétettek egy videót is, amelyben bojkottra buzdítanak a sör ellen.

Egy kommentelő felháborodva tette fel a költői kérdést: Ki az ördög találhatta ki a Bud Lightnál, hogy jó ötlet egy lánynak öltözött férfit használni új reklámarcként?

Nem a Bud az első a nagy márkák sorában, akik transznemű kampányarcokat használnak. A múlt hónapban az amerikai Hersey – egyik legnagyobb csokoládégyártó – került célkeresztbe, amikor kanadai leányvállalata alkalmazott transznemű nőt az egyik kampányában. 

A felhasználók negatív visszajelzései is bizonyítják, hogy egyes csoportokban ellenszenvet vált ki a transzneműek alkalmazása a marketing kampányok során. De akkor mégis miért terjed ez a trend a nagyvállalatok körében? Marketing szakemberek szerint vállalatok igyekeznek támogató színben feltűnni az LMBTQ-közösség irányában, miközben úgy látják, hogy ezzel újabb ügyfélkört is meg tudnak szólítani.

Miközben teljesen tisztában vannak azzal, hogy sok ügyfelüket ez megbotránkoztatja, ugyanakkor azzal számolnak, hogy a járulékos veszteségek kisebbek, mint az elérhető haszon. A Bud Light eddig az idősebb generációt célozta termékeivel, ám ezen változtatni szeretnének – mondta Matthew Berman, az amerikai Emeral Digital marketing cég ügyvezetője, aki szerint a társaság pontos számításokon alapuló stratégiát dolgozott ki arra, hogyan nyissanak a Z generáció irányába, és ennek a trendnek a része ez a reklám is. 

(Nyitókép: Facebook/BudLight)

Kapcsolódók

Kimaradt?