Gyűlnek a javaslatok a szociális reformhoz

A szociális központok reformjához nyújtott be javaslatcsomagot a Bihar megyei prefektúra az illetékes minisztériumokhoz. A szerdai tájékoztatás szerint a törvénymódosításra tett ajánlásaikat a megyében tartott júliusi ellenőrzések tapasztalatai alapján dolgozták ki.

Fotó: Bihar Megyei Prefektúra

A Ilfov megyei idősotthonokban feltárt rémségek nyomán, mint ismeretes, a kormány rendelt el országos szintű ellenőrzést, amelyet a prefektúrák a szakhatóságok képviselőivel együtt hajtottak végre. A szerdai közlemény alapján a Bihar megyeiek javaslatcsomagja is a vizsgálatokban részt vett szakemberek ajánlásai mentén állt össze.

Úgy tűnik, sok hiányossággal szembesültek, hiszen összesen 22 pontban fogalmazták meg a törvénymódosítást célzó elképzeléseiket. A legtöbb javaslatot a kifizetésekért felelős területi ügynökség fogalmazta meg. Több adminisztratív jellegű módosítást is kidolgoztak, elsősorban az engedélyeztetési eljárásra vonatkozóan. Például egylépcsős engedélyeztetés vezetnének be, hogy ne fordulhasson elő az, hogy bármely intézet licenc nélkül működök. Ugyanakkor az előzetes engedély időtartamát vagy 6 hónapra csökkentenék, vagy teljesen felszámolnák azt, mint ahogyan az előzetes engedély hosszabbítási lehetőségét is kiiktatnák. Kielemeznék továbbá a büntethető kihágások listáját, bevezetve egyebek mellett a nem megfelelő méretű személyes tér esetére kiszabható pénzbírságot.

Azt is javasolják, hogy a végső stádiumban lévő betegeket, a fogyatékkal élő felnőtteket vagy az időseket befogadó lakóközpontok kerüljenek be a közegészségügyi rendszerbe, hogy az ott lakók megfelelő orvosi ellátást kapjanak.

A Bihar megyei közegészségügyi hivatal szerint az új törvény alapja lehetne a országos közegészségügyi intézet által kidolgozott higiéniai normákra vonatkozó szabályzata, de aktualizálnál az egészségügyi minisztériummal kötött megállapodásukat is az ellenőrzési lehetőségeik behatárolására.

A prefektúra emlékeztett arra, hogy a megyében 106 központot ellenőriztek, ahol összesen 1870 személyt gondoztak.

Marcel Ciolacu kormányfő, mint ismeretes, múlt hónapban jelezte, hogy megreformálná a szociális rendszert. Korábban a civil szervezetek is megfogalmaztak több javaslatot a kilátásba helyezett törvénymódosításokhoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?