Olyan ellátást kapnak a marosbárdosi horror-központ gondozottjai, amiben eddig nem volt részük

A marosbárdosi gondozási központ harminc lakója közül tizenhatot helyezett el a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság a felnőtt fogyatékkal élők számára működtetett létesítményekbe, jelentette be kedden az intézmény szóvivője.

Kilenc rászorulónak a marosludasi neuropszichiátriai rehabilitációs központban biztosítottak helyet, négyen a segesvári rehabilitációs központban laknak, és hárman az alsóidecsi idősek otthonában. Az áthelyezéseket már ellenőrizte a munkaügyi minisztérium, mondta Doru Constantin sajtószóvivő.

Hozzátette, figyelemmel követik a gondozottak sorsát, az egészségi állapotuknak megfelelő egészségügyi ellátást kapnak, olyant, amiben a marosbárdosi intézményben nem volt részük. Pszichológiai tanácsadást is nyújtanak azoknak, akiknél ezt a fogyatékuk lehetővé teszi.

Az áthelyezést azonnal megkezdték, amint a marosbárdosi központban történt súlyos visszaélésekre fény derült.

Fotó: CRJ

A harminc gondozott közül 17 Kovászna megyei, 8 Maros megyei lakos, öten pedig Bukarest 6. kerületéből jutottak az otthonba.

Azzal kapcsolatban, hogy a szociális igazgatóság egyik munkatársa a horror-központot működtető alapítvány egyik alapítótagja, a szóvivő elmondta, belső vizsgálat indult, az érintett nő az állítja, hogy 2019 óta nincs kapcsolata a civil szervezettel. A vizsgálat az állítás valóságát hivatott ellenőrizni.

Az ügyészek szerint az egyesület által működtetett intézményekben elhelyezett idős vagy fogyatékkal élő személyek embertelen és megalázó bánásmódban részesültek. Fizikai és lelki bántalmazásnak vetették alá őket, korlátozták a szabadságukat, nem kaptak megfelelő orvosi ellátást, és nem biztosították számukra megfelelő higiéniai körülményeket.

Amint arról beszámoltunk a marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaéléseket a Jogi Forrásközpont (CRJ) tárta fel a múlt héten.

A civil szervezet munkatársai előzetes bejelentés nélkül látogattak el a szociális létesítménybe, ahol hét gondozottat az alagsorban, építési törmelékek között, piszkosan és alultáplált állapotban találtak, fekáliával és vérrel szennyezett matracokon feküdtek. Két súlyos állapotban lévő embert pedig egy három négyzetméteres, levegőtlen, sötét szobában helyeztek el a fenntartók.

Tizenhárom személyt kórházba szállítottak.
A nyomozás eredményeként három személyt – a marosvásárhelyi büntetés-végrehajtási intézet egyik alkalmazottját, egy rendőrtisztet és egy marosvásárhelyi kórház alkalmazottját – előzetes letartóztatásba helyeztek szervezett bűnözői csoport létrehozása és emberkereskedelem
gyanúja miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?