Előzetes letartóztatásban marad a marosbárdosi visszaélések ügyének három gyanúsítottja

Előzetes letartóztatásban marad a marosbárdosi gondozási központban történt súlyos visszaélések ügyének három gyanúsítottja, miután a marosvásárhelyi ítélőtábla szerdán elutasította a törvényszéki döntés ellen benyújtott fellebbezésüket.

A marosvásárhelyi ítélőtábla szerdai közleménye szerint az intézmény gyerek- és családügyi büntetőjogi részlege fenntartja a Maros megyei törvényszék július 30-i döntését, miszerint P.C.I., P.J. és P.F.-T. gyanúsítottakat 30 napos előzetes letartóztatásba helyezik. A döntés jogerős.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szombaton kérte a Maros megyei törvényszéktől a három őrizetbe vett személy előzetes letartóztatását, és a törvényszék helyt adott a kérelemnek. A gyanúsítottak ellen bűnszervezet létrehozása és emberkereskedelem miatt folyik eljárás.

Itt rejtegették a borzalmakat | Fotó: Căsuța lu'Min/Facebook

A DIICOT július 28-i közleménye szerint a szombaton őrizetbe vett három személy 2020-ban egy emberkereskedelemre szakosodott bűnszervezetet hozott létre. Idős vagy fogyatékkal élő személyek kizsákmányolásából jutottak anyagi haszonhoz úgy, hogy az egyesület pénzösszegeket kapott a szociális felügyelettől vagy a hozzátartozóktól az áldozatok szakszerű ellátásáért. A pénz javát a bűnszervezet a saját céljaira használta fel.

Az ügyészek szerint az egyesület által működtetett intézményekben elhelyezett idős vagy fogyatékkal élő személyek embertelen és megalázó bánásmódban részesültek. Fizikai és lelki bántalmazásnak vetették alá őket, korlátozták a szabadságukat, nem kaptak megfelelő orvosi ellátást, és nem biztosították számukra megfelelő higiéniai körülményeket.

Július 27-én öt fogyatékkal élő gondozottat az alagsorban, építési törmelékek között, piszkosan és alultáplált állapotban találtak, fekáliával és vérrel szennyezett matracokon feküdtek. Két súlyos állapotban lévő embert pedig egy 3 négyzetméteres, levegőtlen, sötét szobában helyeztek el a fenntartók; az áldozatok nem tudtak kommunikálni környezetükkel – tájékoztatott a DIICOT.

A nyomozó hatóságok szerint mindeddig 56 gondozottat azonosítottak az egyesület helyiségeiben; legtöbbjük a Maros, illetve a Kovászna megyei szociális gondozási és gyermekjogvédelmi igazgatóság nyilvántartásában szerepel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?