Francia védelmi miniszter: sem a NATO, sem Európa nem fenyegeti Oroszországot

Az ukrajnai orosz invázió visszahozta a háborút Európába – nyilatkozta vasárnap a francia védelmi miniszter a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légi támaszponton tett látogatása alkalmával.

Florence Parly rámutatott, néhány héttel ezelőtt a legtöbb ember elképzelni sem tudta, hogy ez megtörténhet, ma azonban háború dúl Ukrajnában, Románia és Európa kapujában. Ennek a háborúnak az egyetlen felelőse Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki – tette hozzá a francia miniszter – miután hazudott a világnak a diplomáciai megoldáskeresést mímelve, megszegte Oroszország nemzetközi kötelezettségvállalásait, és a háború eszközeit, az erőszakot alkalmazza a szuverén ukrán néppel szemben, „amely csak békére vágyik Európában”.

A miniszter méltatta Romániának az ukrán menekültekhez való viszonyulását, a menekülthullám kezelésére tett erőfeszítéseket. „Ebből a munkából egész Európa kiveszi a részét, de önök vannak az első vonalban. Azok számára, akik ide érkeznek, önök jelentik Európa arcát” – fogalmazott. „Ma Ukrajna a szabadságáért küzd, Európa pedig támogatja az ukrán népet” – nyomatékosította.Fotó: presidency.ro

A miniszter emlékeztetett, a NATO Románia területén létrehozandó állandó harccsoportjának francia parancsnoksága lesz, meglátása szerint ez is bizonyítja Franciaország elkötelezettségét a keleti szárny megerősítése mellett. „A NATO nem fenyegeti Oroszországot, Európa nem fenyegeti Oroszországot. Senki sem fenyegeti Oroszországot. De kötelességünk megmutatni Oroszországnak, hogy amikor szövetségeseink védelméről van szó, egységünk törhetetlen” – fogalmazott.

Március 1-jén 235 francia katona érkezett a Mihail Kogălniceanu légi támaszpontra Vincent Minguet ezredes vezetésével, csatlakozva ahhoz a 40 társukhoz, akik korábban érkeztek az országba. Franciaország a NATO reagáló erőinek részét képező összesen 500, Belgium 300 katonával járul hozzá a keleti szárny megerősítéséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?