banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Folytatódik a Csík-térség metropoliszövezetének kialakítása

Hétfőn bejegyezték az országos adminisztrációba Csík metropoliszövezetet – jelentette be szerdán Korodi Attila, csíkszeredai polgármester a Csíki Metropolisz Övezet közösségi társulásának elnöke.

Komoly lépésnek nevezte az övezet bejegyzését Korodi Attila, amely „új perspektívákat nyit meg a térségbeli fejlesztésekben”. Az előljáró kiemelte: Székelyföldön Marosvásárhely kivételével nincs hasonló jellegű társulás. Korodi Attila rámutatott: a metropoliszövezet létrehozásának szándéka egybeesett azon következő időszakra vonatkozó kormányzati döntéssel, amellyel az újraindítási európai uniós pénzalapokat is többnyire a nagyvárosokhoz és vonzáskörzetükbe tartozó településekhez kötik.

Az országban mintegy 30 metropoliszövezet működik. Erdélyben Marosvásárhelyt, Brassót, Nagybányát, Kolozsvárt lehet kiemelni. Fontos kritérium az övezetek létrehozása esetén, hogy a bevont települések távolsága a közigazgatási központtól nem lehet nagyobb 30 kilométernél. Ennek értelmében a csíki metropoliszövezetbe nem vonható be a Kászonok térsége, valamint Balánbánya részvétele sem egyértelmű. A Székelyföld keleti peremvidékén elhelyezkedő Gyimesek két települése, Gyimesfelsőlok és Gyimesközéplok viszont a része lesz a szóban forgó övezetnek.

Pontos fejlesztési programokra van szükség

Korodi Attila hangsúlyozta: a következő hónapok az építkezés és az előkészületek időszaka, mivel a közösségi társulás megvalósításához jó szakmai csapatot szeretnének összehozni. Ezen kívül pontos fejlesztési elképzelésekre van szükség, amelyek elengedhetetlenül fontosak lesznek bármilyen európai uniós forrás lehívásához.

A társulás alelnöke, Hargita Megye Tanácsának vezetője, Borboly Csaba elmondta: a térség gazdasági erejének növelése csak közös gondolkodás útján válik lehetővé. „A csíki települések együttműködésében óriási tartalékok vannak. (…) Hiszem, hogy szintet tudunk ugrani a szakoktatás, a turizmus, az úthálózat, a kerékpárutak kiépítése és a tömegközlekedés minél zöldebbé tétele terén” – fogalmazott a politikus.

Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere, a társulás elnökségi tagja szerint a metropoliszövezet létrejöttével a vidék közelebb kerül a városhoz és fordítva is, aminek csak pozitív hozadéka lehet a térség fejlődésére vonatkozóan.

(Borítókép: Hargita Megyei Tanács)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?