banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Fejér Szilárd: a járvány kezdetétől minden hatodik ember a koronavírus miatt halt meg Romániában

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában hunytak el a legtöbben koronavírusban a többlethalálozási mutató szerint. A világjárvány kezdete óta minden hatodik ember a fertőzésben hunyt el. A 2021 májusa utáni elhalálozások közel 80–90 százaléka megelőzhető lett volna az oltások felvételével – írja Facebook-bejegyzésében dr. Fejér Szilárd kémikus-kutató.

A szakember kiértékelte Románia járványkezelési teljesítményét. Felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos az ország a többlethalálozás szempontjából „az elérhető oltás ellenére messze lepipálta Európát”. A többlethalálozás azt jelzi, hogy a járvány heteiben mennyivel haltak meg többen vagy kevesebben, mint a járvány előtt az év hasonló időszakában, összeveti a koronavírus időszakának halottait a járványmentes időszak haláleseteivel. Ez alapján „tavaly októberben és novemberben volt a legrosszabb a helyzet, a hullám csúcsán egy hónap alatt több mint kétszer annyian haltak meg, mint az békeidőben elvárható lett volna. Ezüstérmes Bulgária, bronzérmes Szlovákia ebben a periódusban” – írja Fejér Szilárd.

Hozzátette, az oltáskampány kezdetétől 2021 áprilisára és május elejére minden országban immunizálni kellett volna a veszélyeztetett populációt. Megjegyezte, nagymértékben csökkenteni lehetett volna a mortalitási arányt Romániában, ha az emberek felveszik az oltásokat. Az, hogy minden hatodik ember koronavírusban halt meg, „körülbelül 20 százalékkal több megspórolt nyugdíj az államnak pár éves időszakra, de ennél nagyságrendekkel több összeget költöttek ezen halottak felének intenzív osztályos ellátására” – részletezte bejegyzésében.

„Ami az omikront illeti, a kísérleti adatok azt igazolják, hogy akik be voltak oltva, és megfertőződnek a variánssal, megerősítik az immunitásukat az előző variánsokra is. Akik nem voltak beoltva, és megfertőződtek az omikronnal, szinte semmilyen keresztimmunitásuk nincs az előző variánsokra” – írja Fejér Szilárd. Ugyanakkor szerinte ez egyelőre nem probléma, hiszen az előző variánsokat már kiszorította az omikron, de az is megtörténhet, hogy az előző vírustörzsek valamelyikéből „alakulhat ki krónikus fertőzés vagy állatokról oda-vissza ugró fertőzési láncolatok miatt olyan variáns, ami fittebb az omikronnál, és ami majd ősszel ismét gondot okozhat” – fejtette ki a kémikus-kutató.

(Nyitókép forrása: Pexels)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?