Éveket várnak a betegek az innovatív orvosságokra, a gyártók szakmai egyesülete gyorsabb eljárást szorgalmaz

Románia sereghajtó az európai országok között az új generációs, életmentő gyógyszerek hozzáférése terén; miközben Németországban 128 napon belül elérhetővé válnak ezek a korszerű kezelések, addig nálunk több mint két és fél évet kell rá várni. Erről a Nemzetközi Gyógyszergyártók Romániai Egyesülete (APRIM) számolt be csütörtökön, azt javasolva, hogy gyorsítsanak az eljárásokon és évente többször is aktualizálják a térítésmentes orvosságok listáját.

Fotó: az APRIM Facebook-oldala

„Románia sajnos aggasztó, negatív csúcsot döntött abból a szempontból, hogy a betegeknek több mint 900 napot kell várniuk arra, hogy hozzáférjenek az újgenerációs orvosságokhoz” – idézte Cecilia Radut, az egyesület elnökét az APRIM közleménye. Abban hozzátette: értékelik ugyan, hogy hatóságok térítésmentessé tettek több fontos gyógyszert, de további együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy a statisztikai adatokon javítani tudjanak. „A gyártók felvállalták, hogy a lehető legrövidebb időn belül benyújtsák az iratokat a jóváhagyáshoz, az eljárás felgyorsítása viszont már a hatóságok feladata” – mondta.

A statisztikai adatok, amelyeket most bemutattak az ernyőszervezetüktől, az Gyógyszeripari és Gyógyszerészeti Egyesületek Európai Szövetségtől (EFPIA) származik, és idén április végén terjesztették elő annak kapcsán, hogy az Európai Unió jogszabálymódosítást kezdeményezett az ágazatra nézve. Az illetékesek szerint az előterjesztett javaslatok figyelmen kívül hagyják az európai egészségügyi rendszerek valóságát, és nagy a kockázat, hogy az Európai Bizottság épp az ellenkezőjét éri el annak, mint amit szeretne.

Nagyok a különbségek

A kimutatás szerint egy év alatt 47 százalékkal esett a korszerű gyógyszerekhez való hozzáférési mutató, ráadásul nagy különbségek vannak Észak- és Nyugat-Európa, valamint Kelet- és Dél-Európa között ezen a téren. Miközben az európai átlag 517 nap – amit az új generációs gyógyszerek bevezetésére várni kell –, addig Németországban például már 128 napon belül el lehet érni a kezelést. A többi országban már éveket kell várni: Olaszországban 436, Magyarországon 549, Bulgáriában pedig 705 napon belül jelenik meg a termék, Romániában viszont 918 napot, Máltán pedig 1351 napot kell várni.

Itthon különben a 2018–2021-ban központilag engedélyeztett 168 innovatív orvosságból idén január 5-én mindössze csak 51 volt elérhető.

Az APRIM csütörtöki sajtótájékoztatóján felszólalt Rozalina Lăpădatu, a hazai autoimmunbetegek egyesületének elnöke is, aki a Hotnews hírportál beszámolója alapján azt mondta: többen is külföldre költöznek amiatt, mert itthon nem juthatnak hozzá a megfelelő kezeléshez. Vannak persze olyanok is, akik Németországban vásárolják meg és itthon kapják a kezelést, de ennek a költsége rendkívül magas. „5 ezer lejnél kezdődik, volt olyan ritka betegség is, amelynek az éves kezelése 350 ezer euróba került” – mondta.

Rozalina Lăpădatu szerint vannak akik külfölde költöznek, mert itthon nem tudnak hozzájutni a szükséges kezeléshez | Fotó: ARPIM

Felgyorsítanák az eljárást

A gyártók által előterjesztett árak elbírálása amúgy éppen az egyik olyan része az eljárásnak, amely az illetékesek szerint lassan halad. Annak, valamint a megtérítés és a kezelési eljárások frissítésének folyamata miatt késlekedik az életmentő kezelések elérhetősége. „Ez nem a gyártók hatásköre. A javaslatunk az lenne, hogy legyen kiszámíthatóbb a térítésmentes gyógyszerek listájának aktualizálása, illetve, hogy azt rendszeresen, évente 3-4-szer is frissítsék” – idézte Dan Zăhărescut, az APRIM ügyvezető igazgatóját a közlemény.

Nathalie Moll, az EFPIA igazgatója szerint, ha az illetékesek valóban komolyan gondolják azt, hogy minden európai állampolgár számára egyenlő hozzáférést biztosítsanak az orvosságokhoz és az oltásokhoz, akkor az csak közös vállalással érhető el. „Romániában például a rákbetegeknek több mint két évet kell várniuk az új gyógyszerekre, és nem engedhetik meg azt a luxust, hogy olyan hosszadalmas és kiszámíthatatlan jogi huzavona alakulására várjanak, ami végül nem is hoz változást a kezelési lehetőségeikben” – szögezte le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?