Nagy mennyiségű gyógyszert dobtak az utcára Sepsiszentgyörgyön

Fotók: a Tega köztisztasági vállalat Facebook-oldala

Több tucat doboznyi gyógyszert dobtak az utcára Sepsiszentgyörgyön – közölte a Tega köztisztasági vállalat, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyeknek a háztartási szemét közé se szabadna kerülniük, nemhogy utcára.

A sepsiszentgyörgyi vállalat közösségi oldalán közzétett fotók szerint – egyelőre – ismeretlen tettesek fekete szemeteszsákokban dobták utcára a több doboznyi veszélyes hulladéknak minősülő gyógyszert. Mint a fotókon látható, vannak köztük vényköteles, vagy korábban nehezen beszerezhető orvosságok is, mint például a pajzsmirigy-elégtelenséghez használt Euthyrox, de vannak influenza- és megfázás elleni gyógyszerek, koleszterin-csökkentő tabletták, koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalomra alkalmazott Trimetazidin, vagy szédülés kezelésére használt Betaserc, illetve Diazepam nyugtató, Kodein és Codamin fájdalomcsillapítók és hashajtók is.

A Tega köztisztasági vállalat arra hívja fel a figyelmet, hogy a lejárt gyógyszereket vissza kell vinni abba a gyógyszertárba, ahonnan azokat vásárolták. Sepsiszentgyörgyön például a Medicom gyógyszertár hirdeti, hogy minden hónap utolsó csütörtökén átveszi a lejárt vagy már nem használt gyógyszereket, majd a begyűjtés után egy erre szakosodott cégnek adják át semlegesítésre.

Tapasztalatok szerint többen is élnek ezzel a lehetőséggel, és egy háztartásból átlagosan egy-három kilogramm gyógyszert visznek be. „Fontosnak tartjuk a környezet tisztán tartását, az egészség megőrzését, a gyógyszer veszélyes hulladék, szennyezi a környezetet, ártalmas a növény és az állatvilágra, ezért nem szabad a háztartási szemét közé kidobni” – fogalmazott korábban Akácsos Tartán Hilda sepsiszentgyörgyi gyógyszerész.

Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (AdiSIMD) ügyvezető igazgatója korábban azt mondta: a háromszékiek általában a háztartási, vegyes szemétbe dobják a lejárt gyógyszereket, ami a lerakóba kerül, ahol elszigetelik ugyan, de még így sem teljesen biztonságos, tehát előírásszerűen meg kellene semmisíteni azokat.

A lejárt gyógyszerek begyűjtésének módszerét tisztázandó törvénytervezetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be a törvényhozásba, és annak indoklásában az áll, hogy évente mintegy 1500 tonna lejárt szavatosságú gyógyszer kerül a romániai hulladéklerakókba vagy a szennyvízhálózatba, ugyanakkor idéz egy tanulmányt is, amely szerint a folyóvizek 65 százalékában, köztük a Dunában is, a 14 leggyakoribb antibiotikum szintje a megengedett határérték háromszázszorosát is meghaladja.

Kapcsolódók

Kimaradt?