Erősítik Hargita megye és a szórványbeli magyarság kapcsolatát

Az együttműködés folytatásáról, a szórványt célzó idei Hargita megyei programokról egyeztetett Borboly Csaba a szórványvidéki magyarság képviselőivel szerdán.

Hargita Megye Tanácsának elnöke az online találkozókon Horváth Annával, az RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezetének ideiglenesen megbízott elnökével, Décsei Atilla Beszterce-Naszód megyei RMDSZ-elnökkel, Kun László Krassó-Szörény megyei RMDSZ-elnökkel, valamint Józsa István Lajos tordai unitárius lelkésszel beszélgetett.

Az idei terveket Zonda Erika, a megyei tanács programigazgatója ismertette részletesen. A kulturális kapcsolatokat emelte ki, ezen belül a néptáncoktatást és a Hargita együttes szórványturnéját. A falunapokon fontos a magyar nyelvű előadások biztosítása Hargita megyéből, mondta el a programigazgató, és folytatnák a gyerekeknek szóló cseretáborok szervezésért, valamint kihelyezett pedagógusfórumokra is lehetőséget biztosítanának.

A szórványmagyarság képviselői szorgalmazták az iskolai testvérkapcsolatokat, akárcsak a Hargita megyei és szórványbeli települések testvérkapcsolatait, a néptáncoktatást, valamint a helyi önkormányzati együttműködéseket.

Hargita Megye Tanácsa minden évben vissza nem térítendő támogatással segíti a civil szervezeteket tevékenységük megvalósításában, különböző szakterületeken. Ezekre a programokra a szórványmagyarság civil szervezetei is pályázhatnak.

Borboly Csaba szerint ezek a kapcsolatok fontosak, és folyamatosan tartalommal kell megtölteni a „Székelyföld, mint belső anyaország” fogalmát.

„A tömbmagyarság erős, és képes segíteni. Nemcsak a magyarországiak segítségére számíthatnak a szórványközösségek, hanem a székelyföldi támogatásra is, hármas együttműködéssel erősíthetjük ki a Kárpát-medencei magyarsághoz tartozás érzését. Az identitás megőrzésében segítünk, a helyi igényekhez igazodva. Nem engedjük el a számbeli kisebbségben élők kezét” – fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A további egyeztetéseket havi rendszerességgel tervezik, és a megyeelnök szerint ez az év eleji virtuális találkozó a költségvetés-tervezés szempontjából is fontos volt, hogy a szórványbeliek támogatására is forrást tudjanak elkülöníteni.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?