banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Az úthálózat és az egészségügyi rendszer fejlesztése továbbra is prioritás Hargita megyében

Továbbra is az úthálózat és az egészségügyi rendszer fejlesztése az elsődleges Hargita megyében, ezekre a beruházásokra fordítják az előző évek költségvetési többletét és a tartalékot, ismertette Borboly Csaba megyeelnök a testület január 18-i rendkívüli ülésén.

Hargita Megye Tanácsa a 2020-as évet 111,5 százalékos megvalósított költségvetéssel zárta, ehhez hozzátartozik az a pénzösszeg, amelyet az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően utalt ki év elején a kormány célirányosan a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak, továbbá az árvízkárok helyreállítására elkülönített összegek és az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL) lehívott pénzek is beleértendők. A koronavírus-járvány miatt a megyei tanácsnak és alintézményeinek számos programjuk elmaradt, ebből is adódnak megtakarítások.

A legfontosabb beruházások az útépítések befejezése, mint például a hulladékkezelési központhoz vezető gyergyóremetei út, az Etéd és Siklód közötti út Etéd és Küsmöd közti szakasza, illetve a homoródfürdői szennyvízcsatorna-hálózat kialakításának folytatása. Tavaly decemberben le kellett állítani a csíkszeredai kórházban a műtőblokk építését a kivitelező cég munkatársainak megfertőződése miatt, ezeket most év elején újraindítják. A tanácsülésen a csíksomlyói tűzvész áldozatainak helyzete is terítékre került.

„A két legfontosabb témakör a csíksomlyói tűzvész áldozatainak esetében a gyerekek oktatása és a felnőttek munkavállalása. A gyerekeket egyelőre az Erőss Zsolt Sportarénában oktatják, a felnőttek elhelyezésére keressük a megoldást, megvizsgáljuk a napszámostörvényt, és számba vesszük a foglalkoztatás lehetőségeit” – részletezte Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa a saját cégén, a Hargita Útkezelő Vállalaton keresztül mintegy 200 ezer lej értékben tud biztosítani télen is elvégezhető karbantartási munkálatokat, mint például az út menti fák ágainak, lombozatainak levágása a jó látási viszonyok és a biztonságos közlekedés érdekében – tette hozzá.

Hargita Megye Tanácsának elnöke azt is elmondta, hogy az idei költségvetésről konzultálnak a lakossággal és a civil szférával, hogy összegyűjtsék az ötleteket és az elvárásokat. Készül egy kérdőív – a megyei tanács már meghatározott, 13 pontba foglalt prioritásai mentén –, ezt minél szélesebb körben eljuttatják a lakossághoz.

(Címlapkép: Csíkszereda Önkormányzata)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?