Kányádi Sándor emlékházat alakítanának ki Nagygalambfalván

Megvásárolta Hargita Megye Tanácsa a Kányádi Sándor szülőháza szomszédságában álló ingatlanokat és telket Nagygalambfalván. A tervek szerint a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal közösen emlékházat valamint kulturális központot alakítanának ki.

A Kányádi Sándor szülőháza közelében levő, az 1800-as években épült régi falusi faházhoz 37 áras telek tartozik, amely végében rálátás van Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő sírjára. A tervek szerint irodalmi szakköröknek, kézműves táboroknak, alkotóhelyiségeknek és irodalmi kávézónak is helyet biztosítanának a megvásárolt ingatlanban. Bartalis Izabella, a forrásközpont vezetője szerint ezzel lehetőséget biztosítanának a helybéli és megye művészeinek a találkozásra, közös munkára.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az elmúlt napokban a helyszínen tett látogatáson elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy meg tudták vásárolni az ingatlant, és a felújítása után a közösség használatába tudják állítani. A tervük az, hogy kialakítsanak egy Kányádi emlékházat, adózva a Kossuth-díjas költő emlékének, és az ingatlan területén fiataloknak és időseknek, a közösség minden tagjának szervezzenek rendezvényeket, elsősorban kulturális programokat, ismertette a megyeelnök.

Gyerkó Levente, Nagygalambfalva község polgármestere is örömét fejezte ki, hogy a rég tervezett vásárlás megtörtént a megyei tanács finanszírozásával. Mint hozzátette, az ingatlannak főként az eszmei értéke nagy. A ház és az utca szerepel Kányádi A mi utcánk című versében.

(Borítókép: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?