banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ellopták a virágokat, kutyasétáltatásra használják a marosvásárhelyi Bernády parkot

A krizantémok már elszáradtak, a tulipánok még nem nyílnak a marosvásárhelyi Bernády szobor körüli parkban, a növényeket gondozó kertész saját pénzből vásárolt virágokat, hogy a terület ne tűnjön kopárnak. A frissen ültetett nárciszok egy része azonban rövid idő alatt eltűnt és egyesek kutyasétáltatásra használják az amúgy erre nem alkalmas kis parkot.

Ez elég viszont ahhoz, hogy egyes növényeket a pusztulás veszélye fenyegesse – mondta el Jáni Rozália kertészmérnök, aki két évvel ezelőtt az önkormányzat által meghirdetett részvételi költségvetésre jelentkezett a park felújítási tervével.

A nyertes projekt kivitelezése nem volt akadálymentes, hiszen a szobor műemlék, ezért annak megtisztításához és a körülötte levő tér rendezéséhez a szokásosnál több engedély beszerzésére volt szükség. A fogadtatás sem volt egyértelműen pozitív, az átalakításhoz ugyanis két tiszafát kellett áthelyezni. A közösségi oldalakon egy hangosabb csoport hevesen ellenezte ezt. 

A szerző felvételei

Jáni Rozália kertészmérnök elképzelése és Keresztes Géza műépítész tervei alapján alakult ki az összkép. 470 tő rózsa, 250 tő levendula, 23 gömbtuja, 320 tűzgyöngyvirág, 63 krizantém, 2 csillag magnólia, 1250 tulipánhagyma, 1000 nárcisz és 250 gyöngyike kerül összesen a parkba – tudtuk meg az ötletgazdától. Néhány növényt adományként kaptak. A tulipánhagymákat Hollandiából hozzák, úgy rendelték, hogy a „párizsi színekben” pompázzon tavasszal. A terv végül megvalósult. A parkot 2023 októberében adták át. 

A jelenlegi bronzszobrot, 29 évvel ezelőtt közadakozásból állította a Bernády alapítvány. „Akkor is meg kellett győzni minden marosvásárhelyit arról, hogy érdemes egy ilyen embernek a szobrát felállítani.” És meggyőzték – hangsúlyozta az átadáson az alapítvány elnöke, Borbély László. A városépítő Bernády György szobrához, közadakozásból 290 kilogramm bronz gyűlt össze – mondta.   

Most azt kell türelemmel megvárni, hogy az ősszel ültetett növények megerősödjenek, a tulipánok kinyíljanak – közölte Jáni Rozália kertészmérnök, aki a park gondozását vállalta.  

További virágok eltűnése és a kutyasétáltatást látható jegyeinek megelőzésére jobb híján most táblákat helyeztek el, amiben arra kérik a lakókat, hogy ne lépjenek a növényekre és ne engedjék házi kedvenceiket a parkba. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?