Ellenőrzik a romániai gátak üzembiztonságát a verespataki incindens után

A Nicolae Ciucă kormányfő vezetésével ülésező Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) hétfő este elrendelte a Románia területén lévő gátak minőségének és üzembiztonságának műszaki ellenőrzését.

A döntés előzménye, hogy sérülést észleltek a hatóságok a Verespatakhoz közeli Tăul Mare mesterséges halastó gátján, és mivel nem sikerült leereszteni a vizet, vasárnapra virradóra elrendelték a veszélyeztetett térség kilakoltatását.

Az ISU Facebook-oldala

A CNSU határozata értelmében az ellenőrzéseket a Román Vizek Országos Hatósága és az Állami Építkezési Felügyelőség végzi, de segítségül hívhatják más közintézmények vagy civilszervezetek szakembereit is. Az ellenőrzőbizottságok jelentésekbe foglalják a következtetéseiket és az ajánlásaikat. A helyszíni vizsgálatok elvégzésének határideje 2022. november 20.

A bizottságok jelentéseit a belügyiminisztérium katasztrófavédelmi főigazgatósága összegzi, és továbbítja a CNSU-nak – olvasható a hétfő esti határozatban.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint vasárnap verespataki 268 lakost szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát, számukra Abrudbánya és Topánfalva sportcsarnokaiban és kollégiumaiban ajánlottak fel ideiglenes szállást, többségük azonban saját felelősségére megtagadta a kiköltözést. Hetvenen a környező településeken élő rokonokhoz mentek, mindössze 14-en vették igénybe a hatóságok által rendelkezésre bocsátott szükségszállást.

A riasztást Verespatak polgármestere adta le a 112-es segélyhívón, jelezve, hogy sérülést észleltek a település felett több mint száz éve kialakított négyhektáros Tăul Mare mesterséges halastó gátján. A helyszínre vasárnap reggel megérkezett Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár is, aki leszögezte: nem zagytározóról van szó, hanem egy tiszta vizű halastóról, így környezetszennyezés veszélye nem áll fenn.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?