Változnak a karanténszabályok, eltörlik az országok színkódok alapján történő besorolását

Február elsejétől, keddtől eltörlik a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országok színkódok alapján történő (zöld, sárga, piros) besorolását, és ezentúl a Romániába érkező személyekre – néhány kivételtől eltekintve – ötnapos karantén vár, ha nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani a betegség elleni védettséget, vagy nem mutatnak fel negatív teszteredményt – döntötte el hétfőn az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU).

Hazatérő román vendégmunkások a nagylaki országúti határátkelőhelyen | Fotó: nagylaki polgármesteri hivatalA legfontosabb változás, hogy függetlenül attól, melyik országból érkezik az illető, öt napra karanténba kell vonulnia, ha beutazáskor nem tudja felmutatni az európai uniós digitális Covid-igazolványt, amely bizonyítja, hogy be van oltva koronavírus ellen (legalább 10 napja megkapta a második dózist, az egykomponensű vakcina esetén pedig az egyetlen adag óta telt el ennyi idő), vagy nem több mint hat hónapja átesett a betegségen, netán rendelkezik egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel.

Az EU-n kívüli állampolgároktól, akiknek nincs uniós Covid-igazolványuk, elfogadják az indulási ország hatóságai által kibocsátott kétnyelvű (angolul és az adott ország nyelvén kiállított) igazolást.

A karanténkötelezettség alól mentesülnek a 12 évnél fiatalabbak, a határ menti ingázó munkavállalók, az ingázó tanulók, a Románián átutazók (ha 24 órán belül elhagyják az országot), a 2,4 tonnánál nagyobb tehergépjárművek vagy a minimum 8+1 férőhelyes kisbuszok vezetői, a repülőgépek és hajók személyzete, a diplomáciai testületek és a rendvédelmi szervek tagjai stb.

A kontaktszemélyekre vonatkozó szabályok
Ezentúl ötnapos elkülönítés vár azokra, akik igazoltan fertőzött személy(ek) közvetlen kontaktjának számítanak. Ez alól csak abban az esetben mentesül a kontaktszemély, ha korábban – de nem több mint 90 napja – ő is átesett a betegségen, és erről papírja van.

Különleges családi események (születés, házasságkötés, elhalálozás), halaszthatatlan gyógykezelés (onkológiai ellátás, dialízis stb.), lejárt személyi okmányok cseréje esetén felmentést lehet kérni a karanténkötelezettség alól. A kérést a megyei járványügyi bizottsághoz kell benyújtani, és a megyei közegészségügyi hatóság (DSP) fogja elbírálni. Kedvező döntés esetén a DSP a mentességet adó igazolásban fel kell tüntesse annak határidejét is.

A fenti rendelkezések február elsejétől, keddtől érvényesek.

Kapcsolódók

Kimaradt?