banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Adriana Pistol: az elkülönítés hét naposra csökkentéséről külön miniszteri rendeletet adnak ki

A beoltott és a Covid-19-ből az előző 180 napban kigyógyult személyeknek ezután hét napra kell elkülönítésbe vonulniuk, ha megfertőződnek a koronavírussal, és betegségük enyhe vagy közepes lefolyású – közölte pénteken Adriana Pistol egészségügyi államtitkár.

Pistol elmondta, az oltottaknak, illetve a betegségen az előző hat hónapban átesett személyeknek van egy bizonyos fokú immunitásuk, így rövidebb ideig fertőznek. Ezért született az a döntés, hogy az oltottak esetében a karantén időtartamát 5 napra, az elkülönítés időtartamát pedig 7 napra csökkentik. Elkülönítésbe azok vonulnak, akik megfertőződnek a koronavírussal, a karanténszabályok pedig azokra az egészséges személyekre vonatkoznak, akik fertőzöttek kontaktjai, vagy piros zónás országból érkeznek Romániába – emlékeztetett Pistol.Fotó: Agerpres

Az oltatlan személyeknek 10 napra kell elkülönítésbe vonulniuk, ha pozitív lesz a tesztjük – tette hozzá a szakember.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az elkülönítésre vonatkozó új rendelkezéseket nem foglalták bele az országos vészhelyzeti bizottság pénteki határozatába, erről külön miniszteri rendeletet adnak majd ki.

Pistol ugyanakkor hangsúlyozta, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) által megszabott metodológia értelmében az oltatlan személyeknek – főleg az egészségügyi rendszerben dolgozóknak - azt javasolják, hogy végezzenek hetente két antigén gyorstesztet vagy egy PCR-tesztet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?