Dokumentumfilmeseket vertek meg brutálisan illegális erdőkitermelők Suceava megyében

Két újságíró és egy zöld aktivista a romániai illegális erdőkitermelésről forgattak egy készülő dokumentumfilmet csütörtök délután a Suceva megyei Dornavátra közeli erdőkben, amikor mintegy húsz személy rájuk támadt és megverték őket – adta hírül a romániai Greenpeace környezetvédelmi szervezet, amely egyúttal bejelentette, hogy a sértetteknek jogi védelmet nyújtanak.

A verekedésben nemcsak a stábot bántalmazták, az illegális tevékenységüket palástolni akarók minden filmezéshez használt eszközt tönkretettek. A film rendezőjét, Mihai Dragoleát és operatőr kollégáját, Radu Constantin Mocanut, Tiberiu Boșutar helyi zöld aktivista kísérte el, mivel ő jól ismeri a bukovinai erdőkben zajló illegális tevékenységeket.

Mihai Dragolea rendező a sajtónak kifejtette, hogy egy magánerdészetbe látogattak ki, miután az egyik közeli falu lakója jelezte nekik, hogy a gyanú szerint illegális erdőkitermelés folyik ott. Amikor megérkeztek az erdő szélére, járműveket hallottak közeledni, amelyekről azt hitték, hogy az erdő tulajdonosa, valamint az erdőfelügyelőség vezetője közeledik hozzájuk, hogy beszélgetésbe elegyedjenek. Ehelyett megjelent húsz ember fejszékkel és botokkal a kezükben, közöttük volt az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is. A három filmes bemenekült a Dacia Duster márkájú autójába, de a támadók felfeszítették az ajtókat, kirángatták őket és elkezdték ütlegelni. A rendező elmondása szerint ő beleesett egy mélysédbe, ekkor adódott lehetősége elővenni a telefonját és felhívni a 112-t.

A feldühödött erdőkitermelők a másik két áldozatot addig verték, amíg eszméletüket veszítették. A dornavátrai kórházba szállították őket, Radu Constantin Mocanunak a fejét többször megütötték, aminek következtében emlékezetkiesésben szenved azóta is. A bántalmazott zöld aktivista azt nyilatkozta a Newsbucovina.ro hírportálnak, hogy az a személy, aki a legbrutálisabban verte meg őket, azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb egy autóhoz kötözik, és addig húzzák őket, amíg csak a lábuk marad meg.  

A helyi rendőrség még nem tudta azonosítani az összes támadót – mutat rá közleményében a Greenpeace, akik megjegyzik, hogy ügyvédeik felvették a kapcsolatot az áldozatokkal és felajánlották nekik, hogy jogi segítséget nyújtanak. Ugyanakkor kérik a Román Rendőrség és a Suceava Megyei Rendőr-főkapitányság közbelépését, hogy az ügyet mihamarabb megoldják, és a tetteseket megbüntessék.

A zöld aktivista nem akarta megnevezni azt a támadót, akit még ismert is, mert az még a családját is megfenyegette. Hozzátette: nem elszigetelt esetről van szó, hanem egész hálózat dolgozik az illegális erdőkitermelésben. Mint mondta, korábban már megtörtént vele az is, hogy a törvényszegők elfogták őt, meztelenre vetkőztették, és ráparancsoltak, hogy így menjen haza.

A Suceava Megyei Rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott a Digi24 televíziónak, hogy az ügyben jelenleg öt személyt hallgatnak ki a dornavátrai rendőrőrsön. A gyanú, amely alapján nyomoznak, ütlegelés, erőszakos cselekedetek és rongálás. Mint mondta, két áldozat még nem tett feljelentését, mivel állapotuk nem teszi ezt lehetővé. Hozzátette: az öt kihallgatott személy között van az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is.

Arra a kérdésre, hogy miért csak öt embert hallgatnak ki, miközben körülbelül 20-an támadtak, hozzátette, hogy a nyomozók azon vannak, hogy pontosítsák, hányan érintettek az ügyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?