Családon belüli erőszak: elektronikus nyomkövetőt kaphatnak az agresszorok

Háromszáztíz szavazattal, egyhangúlag fogadta el szerdán a képviselőház az elektronikus nyomkövető karperec használatára vonatkozó jogszabálytervezetet.

A projekt célja olyan infrastruktúra létrehozása, amely mobil vagy rögzített eszközök segítségével lehetővé teszi az elektronikus nyomon követést a bírósági és végrehajtási büntetőeljárásokban, illetve lehetővé teszi a folyamatban részt vevő hatóságok felelősségének meghatározását. Ştefan-Iulian Lőrincz, az USR PLUS képviselője szerint a törvény elsősorban a családon belüli erőszak áldozatainak nyújt segítséget, akiket eddig „magukra hagytak az agresszorral”.

Emlékeztetett: csak tavaly 51 nőt gyilkoltak meg Romániában a családon belüli erőszakos cselekmények során, a 2019-ben kiadott távoltartási parancsok több mint egyharmadát pedig megszegték, ez az arány egyébként 40 és 50 százalék között van az elmúlt öt év tekintetében.

Gabriel Andronache liberális képviselő szerint a jogszabály „tökéletes példa a jogalkotó hatóság, a végrehajtó hatóság és a civil társadalom együttműködésére”. Dan Tănasă, a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) képviselője jelezte „nagy figyelemmel kísérik” a jogszabály alkalmazását, mert arra számít, hogy most „elkezdődik a civakodás a pénzen, közbeszerzésen és a karpereceken”.

Dumitru Coarnă szociáldemokrata képviselő kijelentette, hogy szükség volt egy ilyen törvényre, de hangsúlyozta: az érdemi probléma annak alkalmazásában, illetve a finanszírozásban áll. Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő kifejtette: mentalitásváltásra van szükség a különböző közösségekben, és ezt már gyerekkorban el kell kezdeni.

A jogszabály létrehozza az elektronikus megfigyelő rendszert (SIME), szabályozza működését, az elektronikus megfigyelő eszközök használatát, a riasztások esetén való fellépést, valamint a rendszeren belüli adatvédelmi intézkedéseket.

A mobil elektronikus megfigyelő eszközt a felügyelt személyek bokájára szerelik fel, vagy ha ez valamiért nem lehetséges, akkora a karjára. A törvénytervezet lehetőséget biztosít a felügyelő hatóság képviselőjének, hogy a megfigyelt személy hozzájárulása nélkül belépjen abba az épületbe, ahol a megfigyelt személy tartózkodik.

Ebben az esetben a képviselőház volt a döntő ház, a jogszabály az államelnök kihirdetésére vár.

(Címlapi illusztráció forrása: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?