banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Otthon a családon belüli erőszak áldozatainak – a zilahi védett házban jártunk

Létezik, sokan tudnak róla, mégis keveset beszélnek a jelenségről, mert többnyire szégyellik – néhány szóval így írható le a családon belüli erőszak a zilahi városháza szociális igazgatóságágának aligazgatója, Corb Viorica szerint. A városban létrehozott úgynevezett védett házban jártunk, amely a bántalmazott nőknek nyújt menedéket.

Két éve a zilahi önkormányzat és a polgármesteri hivatal szociális igazgatósága a családon belüli erőszak áldozatai számára szociális központot hozott létre a városban, ahol a helybélieknek ideiglenes menedéket, eligazítást és támogatást nyújtanak, ha otthonukban veszélyben érzik magukat.

„Az elmúlt időszakban voltak, akik igénybe vették az intézmény szolgáltatásait, de többnyire rövid időre, mindössze egy-két napra, viszont nagy volt azok száma, akik tanácsot, eligazítást kértek tőlünk” – mondta megkeresésünkre az aligazgató, akivel együtt bejártuk a védett házat.

Közösségi tér is van az otthonban | A szerző felvételei

Sokan még most sem tudják, hogy Zilahon működik egy ilyen „menedékhely”, viszont a legnagyobb gond az, hogy a nők szégyellik, és még mindig nem beszélnek az otthonukban fennálló problémákról, az őket ért traumákról. Vannak olyan családok, amelyekben az egyik fél bántalmazza társát, mégis a sértett inkább hallgat, nem mer segítséget kérni, csak abban az esetben, ha már elviselhetetlen a helyzet. Akkor is főleg a gyerek vagy a gyerekek miatt, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány nap után az illető visszamegy a bántalmazóhoz, mert fél, vagy mert anyagilag függ a társától.

Mindössze egy olyan esetre emlékeznek a zilahi védett házban, amikor egy 50 éves nő, akinek már felnőtt gyerekei és stabil munkahelye volt, elvált agresszív férjétől. A központba érkezők főleg az otthon lévő pszichikai nyomás miatt kérik ki a szakemberek segítségét – tudtuk meg az intézményvezetőtől.

Szakértői csapat segíti az érintetteket

„A központ hatékony működését öt személyből álló mobil csapat biztosítja, akik közt van szociális munkás, pszichológus, egészségügyi asszisztens, jogtanácsos. Ők ellenőrzik a családon belüli erőszakról érkezett bejelentéseket, felmérik a helyzet súlyosságát, a kockázati tényezőket, biztonsági intézkedéseket hoznak a sértett fél érdekében, és tájékoztatják az áldozatot arról, hol teheti meg a további szükséges lépéseket. A központ célja az áldozatok fizikai és anyagi biztonságának szavatolása, a pszicho-érzelmi támogatás, a kialakult helyzet megoldása és kezelése a biztonságosabb élet folytatása érdekében” – ezt már Fazakas Miklós alpolgármester mondta nekünk.

Hozzátette, a működést a helyi önkormányzat biztosítja a saját költségvetéséből, és fontos lenne, ha minden önkormányzat foglalkozna a családon belüli erőszak jelenségével, ami egyre hangsúlyosabbá vált az utóbbi időben.

Akár 60 napig is az otthonban maradhatnak a segítségre szorulók

A zilahi központ egyébként 60 napig nyújt szállást és felügyeletet a traumát elszenvedőknek, legyen az nő, férfi vagy szülő gyermekkel, mindemellett pszichológiai, jogi és orvosi tanácsadást is biztosítanak. Amennyiben valaki veszélyben érzi magát, a szakemberek azt javasolják, hogy az illető hívja a helyi rendőrséget, a 0260-610178-at, ez esetben a bejelentést azonnal továbbítják a központnak, ahol az illetékesek megteszik a szükséges lépéseket az egyén biztonsága érdekében.

A menedékhely minden szempontból biztonságot nyújt a bántalmazottnak. Nem nyilvános a központ címe, hogy a bántalmazó ne tudja zaklatni a sértettet, kint, az épületen és bent is térfigyelő kamerákat szereltek fel, az ablakokon rácsok, és éjjel-nappali felügyelet biztosított. Egyszerre akár öt-hat családot is fogadhatnak, öt négyágyas szoba, konyhával, mosdóval áll az egyedül vagy a gyermekekkel érkezők rendelkezésére. Minden szobában televízió van, az egyik helyiséget pedig társalgónak alakították ki. 

Mindenkinek joga van a félelem nélküli élethez

A Szilágy Megyei Rendőrség nemrég arról tájékoztatta a szilágyságiakat, hogy családon belüli erőszak esetén hívják az 112-t, és kérjenek ideiglenes távolságtartási végzést, ha veszélyben van a testi épségük vagy a szabadságuk. Továbbá azt ajánlják, hogy bántalmazás esetén az áldozat hagyja el mihamarabb otthonát. Ha ez nem lehetséges, zárkózzon be egy szobába – semmiképp ne a konyhába, mert ott olyan tárgyak vannak, amellyel az agresszor árthat –, és hívja a rendőrséget.

Fizikai bántalmazás után mielőbb menjen az egyén kórházba, mert a belső sérüléseknek komoly következményei lehetnek. A sértett mindenképp kerülje a családon belüli konfliktust, főleg ha az agresszor alkoholos befolyás alatt áll. Ilyenkor ne vitázzanak az anyagi helyzetről, ne legyen téma a féltékenység vagy a munkahelyi problémák.

Próbálják otthonossá tenni az ott eltöltött időt

A traumát elszenvedő ne hibáztassa, ne vádolja magát, nem hibás a partnere erőszakos viselkedéséért. A legfontosabb a biztonság. Mindenkinek joga van arra, hogy félelem nélkül éljen, ezért ha veszélyben érzi magát, kérjen segítséget! – áll a felhívásban.

Tavaly január 1. és szeptember 30. között 202 családon belüli erőszakot jegyeztek, 81-et városon, 121-et vidéken. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy hasonló központra nem csak Zilahon, hanem vidéken is szükség van, mert sok esetben az áldozat nem tudja, hogy kihez vagy hova forduljon.

A rendőrségi jelentés alapján ugyanakkor Szilágy megyében 2020-ban 60 ideiglenes távolságtartási végzést bocsátottak ki, 26 városi, 34 vidéki lakosnak. Az elmúlt évben az intézmény figyelemfelhívó kampányt indított, amelynek témája a nőkkel szembeni erőszak volt, az eseményen közel 540 nő vett részt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?