Ciucă: szélsőséges politikai mozgalmak próbálják befolyásolni a társadalmat

Fotó: gov.roMint minden európai demokráciában, a háború okozta többszörös válság hatására Romániában is szélsőséges politikai mozgalmak próbálják befolyásolni a társadalmat - jelentette ki kedden Iaşi-ban, a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján szervezett ünnepségen Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Beszédében a kormányfő kifejtette, hogy Moldva és Havasalföld 164 évvel ezelőtti egyesítése nem lett volna lehetséges a pasoptisták bátor fellépése, a két fejedelemség szellemi elitjének fáradhatatlan munkája, a román diplomácia szüntelen erőfeszítései és mindenekelőtt a románok nép támogatása nélkül. „A történelmi tanulság az, hogy akarattal, egységgel, bátorsággal és polgáraink támogatásával a legambiciózusabb célokat is elérhetjük” – fogalmazott Ciucă.

Hangsúlyozta, hogy Románia a jövő szempontjából fontos lépés előtt áll. „A tét a gyors ütemű fejlődés, illetve Európa és az egész világ fejlett országai között elfoglalt helyünk megszilárdítása. Ennek a folyamatnak együtt kell járnia a társadalmi szakadékok csökkentésével, ami konkrétan azt jelenti, hogy Románia lakóinak jobb életet, hasonló feltételeket és lehetőségeket tudjunk biztosítani vidéken és a városokban egyaránt” – mondta a miniszterelnök.

Beszédében Ciucă kitért a kormánya megvalósításaira is. Példaként említette, hogy elkezdődött a Moldvát Bukaresttel összekötő A7-es autópálya építése, és tervbe van véve a Marosvásárhely-Iaşi-Ungheni sztráda kivitelezése is. Mindkét beruházást európai alapokból finanszírozzák - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a jólét felé vezető romániai utat „a demokratikus értékek és szabadságjogok kövezik ki”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a többi európai demokráciához hasonlóan a háború okozta többszörös válság hatására Romániában is szélsőséges politikai mozgalmak próbálják befolyásolni a társadalmat.

Ciucă szerint a szélsőséges mozgalmak könnyen felismerhetőek arról, hogy a vezetőik a megértés helyett a gyűlöletet, a cselekvés helyett a félelmet, a valóság helyett a félretájékoztatást hirdetik. „A demokratikus társadalmaknak azonban vannak elutasítási mechanizmusai, amelyek a történelem tanulságain alapulnak. Románia esetében ugyanakkor (...) az európai és euroatlanti értékek erős támogatása a demokratikus szabadságjogok valódi katalizátora. Bízom benne, hogy együtt megtartjuk Romániát ott, ahová évszázadok óta tartozik, az európai és nyugati demokráciák nagy családjában!” – zárta beszédét a kormányfő.

Az ünnepségen részt vett Marcel Ciolacu képviselőházi elnök is. Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu beszédét egyaránt bekiabálások zavarták meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?