Iohannis: 1859 sikerei igazi leckét jelentenek mindannyiunk számára

Klaus Iohannis kedden kijelentette, hogy a román fejedelemségek 1859-es egyesülésének megvalósítói „igazi leckét adtak” a felelős politizálásból.

Fotó: presidency.roAz államfő az ismeretlen katona emlékművénél mondott beszédet a Moldva és Havasalföld egyesülésének 164-ik évfordulóján tartott bukaresti ünnepségen. 

Kifejtette, hogy a románok pasoptista forradalom idején megnyilvánuló erős egyesülési vágya nem maradt puszta eszme, az akkori elit megfelelő politikai megoldások megtalálására irányuló lankadatlan erőfeszítései és elkötelezettsége révén valósággá vált. „A pasoptisták és az unionisták víziója, ambíciója és lelkesedése élő példája a román nemzet fejlődése iránti elkötelezettségnek, hazaszeretetnek és önfeláldozásnak. Az 1859-es sikerek a felelős politizálás igazi leckéit jelentik mindannyiunk számára, akik folytatni kívánjuk az európai, modern és demokratikus Románia megteremtését” – fogalmazott beszédében Iohannis.

Az államfő felidézte, hogy közel 160 évvel ezelőtt Alexandru Ioan Cuza felismerte az oktatás fontosságát, megalkotta az első modern oktatási törvényt, amellyel bevezette a kötelező és ingyenes oktatást, társadalmi osztályra és nemre való tekintet nélkül. Hangsúlyozta, hogy idén a „Képzett Románia” projekt víziója új tanügyi törvények révén valósul meg, amelyek célja „az oktatási rendszer megújítása és összehangolása a jelen és a jövő követelményeivel”. „Megismétlem a felhívásomat, hogy az összes rendelkezésünkre álló eszközt használjuk fel az országunknak szükséges reformok befejezésére és a túl sokáig elhúzódó működési zavarok felszámolására” – jelentette ki Iohannis.

Beszédében rámutatott arra, hogy a román fejedelemségek egyesülésének idei megünneplésére egymást gyorsan követő válsághelyzetek időszakában kerül sor. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna orosz megtámadásával visszatért a háború Európába, és a kontinens országai előtt álló kihívások gyengíthetnek a demokratikus értékekhez való ragaszkodásukon. „Rendkívül nehéz időket élünk, amelyek megkérdőjelezik az európai értékekbe vetett hitünket. Ezt a próbát akkor fogjuk kiállni, ha - ahogyan az egyesülés hórája biztat bennünket - tudjuk, hogyan kell egymás kezét fogva fenntartani a szolidaritást és az egységet. Románia mindig is bebizonyította, hogy erős állam, különösen akkor, amikor a politikai osztály, a közintézmények és a polgárok együtt cselekedtek, és a közjót helyezték előtérbe. Most talán fontosabb, mint valaha, hogy a nemzeti egység szellemétől vezérelve azokra a dolgokra összpontosítsunk, amelyek összekötnek bennünket” – fogalmazott az államfő.

Iohannis rámutatott arra is, hogy a román fejedelemségek egyesülésének az ismeretlen katona emlékművénél történő megünneplése emlékeztet az elődöknek a függetlenségért, az egységért és a szuverenitásért hozott áldozataira.
Beszéde után az államfő megkoszorúzta az emlékművet. Az ünnepségen részt vett Angel Tîlvăr védelmi miniszter és a hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Petrescu tábornok is.

Kapcsolódók

Kimaradt?