Iohannis Zelenszkijnek: Románia rendkívül elégedetlen az ukrán nyelvtörvénnyel

Ukrajna támogatása, az orosz agresszió okozta kihívások és a Kijevben elfogadott ukrán nyelvtörvény volt a témája Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Klaus Iohannis román államfő közötti szerdai telefonbeszélgetésnek, melyről a romániai államelnöki hivatal számolt be.

Klaus Iohannis államelnök hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel szerdán folytatott telefonbeszélgetésében mélységes aggodalmát fejezte ki az ukrajnai polgári célpontok és kritikus infrastruktúrák elleni folyamatos orosz katonai támadások miatt, amelyek a nemzetközi humanitárius jog értelmében „háborús bűncselekményeknek” minősülnek, és „határozottan” elítélte Oroszország légi csapásait, amelyek sötétségbe és hidegbe borították a szomszédos országot.

Klaus Iohannist a nyáron Kijevben fogadta Volodimir Zelenszkij. Most telefonon egyeztettek | Fotó: Presidency.ro

Az Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Iohannis emlékeztetett a Románia által nyújtott következetes és többdimenziós támogatásra, mind a közvetlen segítségnyújtás, a menekültek támogatása, a generátorok biztosítása és a gabonaszállítás megkönnyítése révén, mind pedig Ukrajna európai integrációjának támogatása, az Oroszország elleni szankciók és a Moszkva nemzetközi elszigetelésére irányuló intézkedések elfogadása révén.

Megemlítette, hogy Románia a továbbiakban is támogatja Ukrajnát és az ukrán népet, ameddig csak szükséges lesz.

Az államfő „hosszasan” kitért az Ukrajnában nemrég elfogadott nemzeti kisebbségi törvényre is, amely aggodalmat és elégedetlenséget váltott ki a román hatóságok és az ukrajnai román közösség képviselői körében.

Iohannis felkérte Zelenszkijt, hogy „gyorsan találjon megoldásokat az említett aggályok orvoslására”. Ezzel kapcsolatban a két elnök megállapodott abban, hogy a két ország külügyminisztere a közeljövőben tárgyalásokat folytat az említett kérdések kétoldalú megoldásáról – közölte az Elnöki Hivatal.

Az ukrajnai román kisebbséget illetően Volodimir Zelenszkij „teljes nyitottságát fejezte ki a megoldások megtalálására, hogy az ukrajnai román közösség ugyanolyan jogokat élvezhessen, mint a romániai ukrán közösség” – mutat még rá a közlemény.

A közlemény értelmében az ukrán elnök köszönetet mondott Romániának „a háború kezdete óta nyújtott többdimenziós és rendkívül következetes támogatásáért, és hangsúlyozta, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát, különösen a lakosságot és a polgári infrastruktúrát súlyosan érintő, egyre agresszívebb orosz támadások miatt”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?