FRISSÍTVE – Stoltenberg Bukarestben: nem engedhetjük, hogy Putyin győzzön

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette a Klaus Iohannis román államfővel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján, hogy a NATO külügyminiszterei keresni fogják a módját annak, hogy továbbra is támogathassák Ukrajnát.

„Mindent meg fogunk tenni szövetségeseink védelmében. Itt, Bukarestben a NATO külügyminiszterei meg fogják keresni a módját annak, hogy miként lehet a továbbiakban is támogatni Ukrajnát, és hogyan lehet megbirkózni az orosz nyomással Bosznia-Hercegovinában, Moldovában és Grúziában” – mondta a NATO főtitkára.

Fotó: presidency.ro

Stoltenberg méltányolta, hogy Románia „nagylelkű házigazdaként” fogadta az Ukrajnából érkező menekülteket, és hogy a globális élelmiszerválság megelőzése érdekében megkönnyítette az ukrán gabona exportját.

„Önök jelentős katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának. Nem engedhetjük, hogy Putyin győzzön, mert ebből más vezetők azt a tanulságot vonhatnák le, hogy erőszakkal el lehet érni bizonyos célokat, ami sokkal veszélyesebbé tenné ezt a világot mindannyiunk számára. A mi saját biztonsági érdekünk, hogy támogassuk Ukrajnát” – szögezte le az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára.

Stoltenberg a NATO-tagállamok külügyminisztereinek bukaresti értekezletére érkezett a román fővárosba, ahol közös sajtótájékoztatót tartott Klaus Iohannis államfővel.

A sajtótájékoztatón üdvözölte Romániának azt a döntését, hogy bruttó hazai terméke 2,5 százalékát védelmi kiadásokra fordítja, és köszönetet mondott Klaus Iohannis elnöknek az ország szilárd elkötelezettségéért, amelyről tanúbizonyságot tett e biztonságunk szempontjából kritikus pillanatokban.

Beszélt arról is, hogy a NATO megerősíti jelenlétét a Balti-tengertől a Fekete-tengerig, és emlékeztetett, hogy új NATO-harccsoportok alakultak. Stoltenberg azt is elmondta, hogy a Patriot rakéták erősítik a védelmet a térségben.

Több szövetséges katonára és előre elhelyezett felszerelésre van szükség a keleti szárnyon

Több szövetséges csapatra és előre elhelyezett katonai felszerelésre van szükség a keleti szárnyon, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének madridi csúcstalálkozóján hozott döntéseket végre kell hajtani – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai háború kezdetétől szorgalmazta a NATO keleti szárnyának megerősítését, és tárgyalt erről a hétfői négyszemközti találkozójukon Jens Stoltenberggel is. Szerinte a katonai jelenlét növelése nem elegendő, az elrettentéshez és védelemhez előre elhelyezett felszerelésre is szükség van, és erről döntés is született a madridi NATO-csúcson. „Most azt szeretném, (...) ha a tettek mezejére lépnénk” – fogalmazott Iohannis.

 A román elnök kifejtette, a NATO új stratégiai koncepciójának gyakorlatba ültetése megszaporítja a szövetségre háruló feladatokat, amelyek teljesítésétől nemcsak az euroatlanti térség biztonsága függ, hanem a szabályokon és elveken alapuló nemzetközi rend stabilitása is. „Oroszország akciói szándékos kísérletet jelentenek e rend aláásására és megsemmisítésére. Az, hogy hogyan válaszolunk erre a kihívásra, nagymértékben megszabja a világunk jövőjét. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van egy erős és egységes NATO-ra, és arra számítok, hogy a holnap kezdődő külügyminiszteri találkozó megerősíti ezt a célkitűzést” – tette hozzá Iohannis.

Hangsúlyozta, hogy konkrét tervekre és logisztikai fejlesztésre van szükség, és arra számít, hogy a jövő évi vilniusi NATO-csúcson sokkal merészebb és konkrétabb döntéseket hoznak ezeken a területeken.

„Világosan tudnunk kell, hogy támadás esetén kik, milyen csapatokat küldenek és hová irányítjuk ezeket. Nem hagyhatjuk az ilyen döntéseket az utolsó pillanatra, hogy aztán meglepetés érjen bennünket” – jelentette ki az államfő.

Az ukrajnai háború miatt minden eddiginél fontosabb, hogy a NATO erős és összetartó legyen, tette hozzá a sajtótájékoztatóján.

„Minden eddiginél nagyobb szükségünk van egy erős és egységes NATO-ra, és arra számítok, hogy a holnap kezdődő külügyminiszteri találkozó megerősíti ezt a célkitűzést” – mondta Iohannis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?