Kifütyölték Marcel Ciolacu képviselőházi elnököt a iaşi-i ünnepségen

Lehurrogták és kifütyölték kedden beszéde közben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Marcel Ciolacut a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján tartott iaşi-i ünnepség résztvevői.

„Én valóban szeretlek titeket” – reagált a politikus az Egyesülés téren összegyűlt tömegből érkező bekiabálásokra és füttyszóra.

Marcel Ciolacu arról beszélt az ünnepségen, hogy 164 évvel ezelőtt a román nép és a vezetői megtették az első lépést a egységes román nemzetállam megvalósításához. „A történelem során minden alkalommal bebizonyítottuk, hogy csak egységesen tudjuk legyőzni az akadályokat. Csak együtt tudunk jobb jövőt teremteni” – fogalmazott a képviselőház elnöke.

A politikus felidézte, hogy 1859-ben nem csak a román nép volt egységes, hanem az eltérő meggyőződésű, erős személyiségű akkori vezetőinek is sikerült egységesen fellépniük a közös cél - Moldva és Havasalföld egyesülése - érdekében.

A iaşi-i Egyesülés téren zajló ünnepségen mintegy hétezer személy vesz részt. A rendezvényen felszólal Nicolae Ciucă miniszterelnök is.

A szónoklatok után a résztvevők megkoszorúzzák Alexandru Ioan Cuza szobrát, majd a katonai parádé következik. Az Egyesülés téren tartott ünnepség az egyesülés hórájával zárul.

Kapcsolódók

Kimaradt?